Vijest

Sud BiH odbio žalbu Dodika i Lukića, suđenje im se nastavlja u Sarajevu

15. Decembra 2023.16:52
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je raniju sudsku odluku o odbijanju zahtjeva Odbrane Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), optuženog s Milošem Lukićem, nekadašnjim direktorom Službenog glasnika Republike Srpske, za premještanje suđenja u Banja Luku, potvrdio je Anto Nobilo za Detektor.
Milorad Dodik pred zgradom Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Nobilo je kazao da je žalba Odbrane odbijena, ali nije mogao reći više detalja iz odluke Suda BiH.

Odbrana Milorada Dodika je nekoliko dana prije zakazanog početka suđenja zatražila od Suda BiH da sudski postupak protiv njihovog ranjenika i Lukića bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci. Vanpretresno vijeće Državnog suda odbilo je ovaj zahtjev kao neblagovremen, ali je početak suđenja 6. decembra odgođen na zahtjev Odbrane, koja je tada i najavila ovu žalbu.

Tužilaštvo BiH je početkom augusta ove godine podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

U optužnici je navedeno da su Dodik i Lukić, od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci – svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH – poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Na ročištu održanom 16. oktobra Sud BiH je konstatovao da su se Dodik i Lučić izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Početak suđenja je zakazan ponovo za 20. decembar.

Enes Hodžić