Vijest

Tri decenije od posljednjeg sankanja šestero djece na Alipašinom Polju

22. Januara 2024.13:00
Polaganjem cvijeća u Bosanskoj ulici u sarajevskom naselju Alipašino Polje, obilježena je 30. godišnjica ubistva šestero djece koja su poginula na sankanju u eksploziji granata ispaljenih s položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Obliježavanje godišnjice stradanja djece u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Foto: BIRN BiH

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., priča kako su 22. januara 1994. s položaja VRS-a iz Nedžarića ispaljene tri granate, te navodi da se radilo o dojavi.

“Sama pomisao da u jednom trenu neko može da ubije šest nevinih bića je strašna. Ovdje je za vrijeme sankanja ubijeno šestero nevine djece. Fotografije snimljene poslije tog zločina su obišle cijeli svijet. Snijeg nije bio bijele već crvene boje“, rekao je Grabovica, koji je podsjetio kako je tog dana ranjeno još šestero djece.

Jasmina Brković je bila najmlađa žrtva koja je poginula tog dana, imala je samo četiri godine, a stradala je i njena sedam godina starija sestra Indira. Poginula su i četiri dječaka – osmogodišnjak Mirza Dedović, devetogodišnji Admir Subašić, desetogodišnji Danijel Jurenić te trinaestogodišnji Nermin Rizvanbegović.

“Sve to nije dovoljno da Tužilaštvo radi svoj posao, da procesuira one koji su počinili tako stravične zločine. Svi mi koji priželjkujemo godinama da se to dogodi, još uvijek je naš optimizam prisutan. Očekujemo da će u narednom periodu konačno Tužilaštvo i pravosudne institucije raditi svoj posao. Ako ništa drugo, da budu kažnjeni odgovorni za zločine počinjene tokom opsade Grada“, kazao je Grabovica.

Hamed Kapetanović nam priča kako je tog dana s jedanaestog sprata zgrade gledao kako se djeca sankaju niz padinu kada su počele padati granate. Među njima je bio i njegov jedanaestogodišnji sin Muhamed, koji je tada ranjen.

“Vidio sam kroz prozor, oni su potrčali u haustor da uđu. Granata je pala iza njih i koji je bio zadnji njega je skroz isjekla. To je Jurenić, naš komšija, što je vidio moj sin. Ja sam sišao dolje, njega [Muhameda] sam zgrabio. Vidio sam da su djeca poginula”, priča Hamed Kapetanović

Njegov teško ranjeni sin je prebačen u ratnu bolnicu Dobrinja gdje mu je ukazana prva pomoć, a potom u bolnicu Koševo gdje je operisan četiri puta, nakon čega je uslijedilo šest operacija u Italiji. Muhamed, kako navodi njegov otac, sada igra sjedeću odbojku.

Roditelji ubijene djece, koji su bili na obilježavanju, nisu smogli snage da razgovaraju s novinarima.

U haškim presudama je utvrđeno više od 30 incidenata granatiranja s položaja VRS-a zbog čega je stradao veliki broj civila i uništeno mnogo objekata.

Presudama u Hagu, za kampanju terora nad civilima – snajperskim i artiljerijskim napadima – na doživotne kazne zatvora osuđene su bivše političke i vojne vođe Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić. Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

 

Jasmin Begić


This post is also available in: English