Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Tesliću

19. Januara 2024.16:57
U Sudu Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu najavljen je početak suđenja za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Državno tužilaštvo ranije je objavilo da se Dragan Babić i Milivoje Maletić terete da su tokom 1992. lično i s drugim osobama učestvovali u ubistvima i mučenjima osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, a početak suđenja im je zakazan za srijedu, 24. januar.

Babić je optužen u svojstvu bivšeg upravnika zatočeničkog objekta u Društvenom domu u Pribiniću, kao i vojnog policajca, a Maletić kao stražar.

Odbrana Vukadina Spasojevića, optuženog za zločine na području Višegrada, dan ranije će iznijeti svoju završnu riječ.

Spasojević je, zajedno s Milomirom Đuričićem, optužen za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice”, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

Naredne sedmice bit će nastavljena i suđenja za zločine u Goraždu, Derventi, Bosanskoj Krupi, Rogatici, Sarajevu, Ilijašu, Sokocu, Ključu, Banjoj Luci i Sapni.

Enes Hodžić