Suđenje

Pudar: Počelo suđenje suspendovanom blagajniku BHANSA-e

23. Januara 2024.13:50
Suspendovanom glavnom blagajniku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejanu Pudaru počelo je suđenje za pronevjeru više od 270.000 maraka počinjenu prije deset godina.
Dejan Pudar. Foto: BIRN BiH

Optužnica tereti Pudara da je od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine prisvojio 276.222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila.

“Dokazaćemo da je optuženi kao glavni blagajnik krivotvorio dokumentaciju BHANSA-e i pravnog lica ‘Mrkulić’”, kazao je u uvodnoj riječi tužilac Igor Dubak.

Dodao je da iz materijalnih dokaza proizilazi da je Pudar bio ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima.

Tužilac je naveo da će grafološkim vještačenjem biti dokazano da je optuženi skriptor krivotvorenih potpisa zaposlenika za koje je kreirao naloge za putovanja i događaje koji se nisu desili.

Tužilaštvo će uložiti i listu prisustva na poslu za zaposlene koji su u vrijeme navodnih putovanja bili na poslu ili na godišnjem odmoru. Uz zaposlene u BHANSA-i, biće pozvan i vještak finansijske struke.

Dubak je rekao da je predložen veći broj svjedoka, ali da se može pozivati više njih po ročištu s obzirom da će se kratko izjašnjavati na određene okolnosti.

Branilac Jasmir Muratović kazao je da Odbrana u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Za 7. februar zakazano je saslušanje prvih svjedoka.

Marija Taušan