Vijesti


Počelo novo suđenje banjalučkim inspektorima 30. Maja 2018. Članak Na početku ponovljenog suđenja banjalučkim inspektorima optuženim za trgovinu narkoticima, došlo je do rasprave optuženog Ognjena Stijaka i sudija banjalučkog Okružnog suda.
Stanišićeva Odbrana: Komandant “Crvenih beretki” bio oficir policije, a ne SDB-a Srbije 30. Maja 2018. Članak Odbrana Jovice Stanišića dokazivala je pred sudom u Haagu da je Radojica Božović, komandant “Crvenih beretki” u Doboju u proljeće 1992., bio oficir Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a ne Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije.
Prijedorski Dan bijelih traka kao svjetski simbol otpora 30. Maja 2018. Članak Dan bijelih traka ove godine bit će obilježen nizom manifestacija u četvrtak, 31. maja u gradovima regiona i svijeta, u znak sjećanja na stradanje u Prijedoru i borbe protiv diskriminacije.
Zoran Bjelica potražuje 10.000 maraka od države 30. Maja 2018. Članak Zoran Bjelica, koji je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin u Kalinoviku, od Bosne i Hercegovine zatražio je isplatu 5.000 maraka za naknadu imovinske štete i 5.
Advokat Konjić u bolnici, odgođeno suđenje Durakoviću 30. Maja 2018. Članak Suđenje Besimu Durakoviću, Šefiku Hodžiću, Ahmetu Bajriću i Osmanu Džafiću za zloupotrebu položaja u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla odgođeno je zbog zdravstvenog stanja advokata Rifata Konjića.
Presuda za zločine u “Silosu” pomjerena za 5. juli 29. Maja 2018. Članak Izricanje presude osmorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića, koje je bilo zakazano za 4. juni, pomjereno je za 5.
Odbrane osporavale nalaz vještaka arhitekte 29. Maja 2018. Članak Na suđenju bivšem ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, Odbrane su nastojale osporiti nalaz vještaka arhitekte Envera Džombe o radovima na zgradi Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo (ETF).
Crvene beretke “protjerivale, mučile i ubijale u Doboju” 29. Maja 2018. Članak Zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva RFJ-165 izjavio je u procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija da su “Crvene beretke” u maju 1992. godine protjerivale, ubijale i mučile Muslimane u Doboju i okolini.
(Ne)usaglašeni zakon o zaštiti žrtava torture 28. Maja 2018. Članak Nakon javne rasprave, Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, ali predstavnici žrtava i stručnjaci tvrde da nemaju informacije da li su njihove primjedbe uvažene.
Sljedeće sedmice žalbe na presudu za zločine u Kladnju 25. Maja 2018. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice će biti iznešene žalbe na presudu kojom su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić oslobođeni optužbi da su počinili zločin u Kladnju u periodu od maja 1992. do jula 1993.