Članak

Presuda za zločine u “Silosu” pomjerena za 5. juli

29. Maja 2018.15:01
Izricanje presude osmorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića, koje je bilo zakazano za 4. juni, pomjereno je za 5.

juli ove godine, potvrđeno je iz Suda BiH.

Iz Državnog suda su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da je razlog odgode obiman činjenični opis i velika količina dokaznog materijala.

Za zločin na području Hadžića optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Tužilaštvo ih tereti za nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine, Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću.

Kazić je, prema navodima optužnice, bio komandant Devete brdske brigade Armije BiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Suđenje optuženima počelo je 19. aprila 2012. godine.

 

Albina Sorguč