Članak

Odbrane osporavale nalaz vještaka arhitekte

29. Maja 2018.14:47
Na suđenju bivšem ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, Odbrane su nastojale osporiti nalaz vještaka arhitekte Envera Džombe o radovima na zgradi Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo (ETF).

Vlado Adamović, advokat optuženog Irfana Turkovića, rekao je da vještak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nije provjerio podatke koji su odlučni za predmet. Referirajući se na dio nalaza gdje Džomba navodi da “najveću odgovornost snosi općinska služba”, Adamović je kazao da je vještak trebao ponuditi činjenice, a ne utvrđivati odgovornost.

Na Adamovićev upit koji standard je vještak koristio za obračunavanje korisne površine na tavanu zgrade ETF-a, Džomba je rekao da nije nijedan.

“Nisam računao, nisam imao potrebe to da radim. Podatak o tome sam našao u nalazu Softića”, kazao je Džomba.

Nakon što je vještak rekao da tavan nije imao funkciju, Adamović je ustvrdio da je italijanski SFOR koristeći zgradu tamo organizirao skladište i arhivu. Vještak je kazao da mu taj podatak nije bio poznat. Optuženi Turković je tada rekao da je ETF predmetnu zgradu preuzeo oko 2000. od italijanskog SFOR-a.

“Preuzeta je sa svim prozorima i vratima”, kazao je optuženi Turković.

Sanjin Pešto, advokat optuženog Nedžada Bubice, pitao je smatra li se vještak kompetentnim da se bavi javnim nabavkama, na što je Džomba rekao da se bavio samo u dijelu koji se tiče zakonitosti radnji za koje se može sprovesti ovaj postupak. Na pitanje Pešte da li bi veća ekonomska korist bila od gradnje hotela Hilton ili garaže, vještak je odgovorio Hilton.

Kantonalno tužilaštvo tereti Oručevića i Narcisa Behlilovića, zajedno s Irfanom Turkovićem, Kenanom Softićem, Enesom Begovićem i Lamijom Maglić-Stajić, da su od 2011. do 2014. godine – u namjeri da firmi “Lake”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist – zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila predviđena za rušenje bez postupka javne nabavke.

Bez naknade, kako je navedeno u Kantonalnom tužilaštvu, firmu “Lake” radovi su koštali oko tri miliona konvertibilnih maraka. Zauzvrat je Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 kvadratnih metara u vrijednosti preko sedam miliona maraka.

Emir Hasić, advokat optuženog Kenana Softića, se zanimao zašto se vještak rukovodio isključivo uporednom metodom za procjenu vrijednosti zemljišta u Kotromanićevoj ulici. Vještak Džomba je odgovorio da je tužilac Sead Kreštalica smatrao to dovoljnim.

“Tužioca sam obavijestio da postoje i drugi metodi za taj izračun, ali kazao je da će ova biti dovoljna”, rekao je vještak.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juni.

 

Elameri Škrgić Mikulić