Vijesti


Cariniku dvije godine zatvora za primanje dara 7. Juna 2018. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda djelimično je uvažilo žalbu branioca službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Šefkija Dacića te mu zbog primanja dara i drugih oblika koristi smanjilo kaznu sa tri na dvije godine zatvora.
Brammertz: Vlade regiona sarađuju “samo na papiru” 6. Juna 2018. Članak Iznoseći šestomjesečni izvještaj pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih Nacija, glavni Haški tužilac Serge Brammertz kazao je da zemlje regiona imaju ozbiljne probleme u saradnji na predmetima ratnih zločina i u traganju za nestalim osobama.
Mitar Vlasenko tužio državu za 45.000 maraka 6. Juna 2018. Članak Mitar Vlasenko, koji je oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen u Kozarcu, od države potražuje 45.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime materijalne i nematerijalne štete, te troškove za 50 dolazaka iz Prijedora u Tužilaštvo i Sud BiH.
Početak suđenja za zločin u Vlasenici pomjeren zbog bolesti optuženog 6. Juna 2018. Članak Državni sud odgodio je početak suđenja za zločine u Vlasenici zbog narušenog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića.
Presuda bivšim čelnicima GRAS-a 12. juna 6. Juna 2018. Članak Odbrana bivših čelnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski sobraćaj” (KJKP GRAS) Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića zatražila je u završnoj riječi da se odbije optužba koja ih tereti za zloupotrebu položaja.
Odbrane nalaz vještaka ocijenile “nestručnim i neobjektivnim” 5. Juna 2018. Članak Na suđenju bivšem ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, Odbrane i optuženi su nastojali osporiti nalaz vještaka arhitekta Envera Džombe o radovima na zgradi Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Sarajevo.
Iskaz svjedoka Optužbe protiv Stanišića i Simatovića na zatvorenoj sjednici 5. Juna 2018. Članak Ponovljeno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je iza zatvorenih vrata.
Podignuta optužnica za zločine na području Konjica 5. Juna 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Omera Borića, bivšeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline.
Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću 4. Juna 2018. Članak Apelaciono vijeće ukinulo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u okolici Srebrenice i naložilo održavanje obnovljenog postupka, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilac pričao kolegama da se protiv njega vodi montiran postupak 4. Juna 2018. Članak U nastavku suđenja tužiocu Idrizu Begiću za primanje mita, svjedoci Odbrane su kazali da im je optuženi rekao da je postupak protiv njega montiran i izrežiran.