Vijesti


Sudu BiH potreban dodatni sudija zbog priliva i složenosti predmeta 23. Maja 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na sjednici u četvrtak razmatrat će imenovanje dodatnog sudije Apelacionog odjeljenja Državnog suda radi popunjavanja upražnjene pozicije, te priliva i složenosti predmeta.
Otvoren Haški centar u Sarajevu – “Arhiva je naša budućnost” 23. Maja 2018. Članak U sarajevskoj Vijećnici otvoren je Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji sadrži arhivu i omogućava građanima elektronski pristup kako bi se doprinijelo razvoju tranzicione pravde u BiH i regiji.
Optuženik za zločine u Srebrenici “prerezao vene”, tvrdi advokat 23. Maja 2018. Članak Prvo suđenje za zločine u Srebrenici koje se odvija u Beogradu odgođeno je nakon što je advokat jednog od optuženih rekao da je njegov klijent pokušao prerezati vene.
Optužnica za krađu opreme iz magacina Oružanih snaga 23. Maja 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv magacinera Oružanih snaga BiH Mladena Mijatovića koja ga tereti za krađu oružja i vojne opreme iz magacina na Palama.
Tužilaštvo želi da se Vukajlović udalji iz Kancelarije za razmatranje žalbi 22. Maja 2018. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da se Draganu Vukajloviću zabrani vršenje službenih dužnosti u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH dok se ne okonča istraga za primanje dara ili drugih oblika koristi.
Elektroprivreda izdvojila 150.000 KM zbog arbitraže Strabaga za HE Vranduk 22. Maja 2018. Članak “Elektroprivreda BiH” izdvojila je oko 150.000 konvertibilnih maraka (KM) za austrijsku advokatsku kuću “Knoetzl Haugeneder Netal”, koja će ih zastupati u arbitražnom postupku s firmom “Strabag”.
Svjedok: “Simatović je bio glavni komandant, a Stanišić šef” 22. Maja 2018. Članak U nastavku haškog procesa za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, bivši pripadnik “Crvenih beretki” posvjedočio je da je “glavni komandant” te jedinice 1995. godine bio Franko Simatović, a “šef” Jovica Stanišić.
Pravobranilaštvo RS-a se nije žalilo na sporne odluke 22. Maja 2018. Članak Ulažući materijalne dokaze na suđenju pred Okružnim sudom u Banjaluci, republički tužilac Goran Glamočanin rekao je da se zamjenik pravobranioca Republike Srpske (RS) Mirko Stojčinović i njegov pomoćnik Borislav Jeličić nisu žalili na odluke da vrijedne parcele pređu u ruke privatnika.
Psihijatrijsko vještačenje optuženog Ismeta Hamzića 22. Maja 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu naložilo je da se obavi psihijatrijsko vještačenje optuženog Ismeta Hamzića kako bi se utvrdilo da li je sposoban pratiti suđenje.
Miroslavu Čolaku pozlilo u sudnici 22. Maja 2018. Članak Na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, Državno tužilaštvo je nastavilo sa izlaganjem završne riječi, ali je ročište prekinuto zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Miroslava Čolaka.