Vijesti


Moralne dileme oko zapošljavanja u “Elektrodistribuciji” 4. Juna 2018. Svjedok Kantonalnog tužilaštva je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, rekao da je imao moralne dileme u vezi sa zapošljavanjem kandidata u tuzlanskoj podružnici “Elektrodistribucije”.
Proširenje istrage na Hadžića nakon iskaza Efendića 4. Juna 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, bivši načelnik Damir Hadžić je rekao da nije morao potpisivati zaključak savjeta općinskog načelnika kako bi se isplatio novac Esedu Radeljašu za oduzeto zemljište.
Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Vlasenici 1. Juna 2018. Članak Sljedeće sedmice počet će suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.
Vukajlović udaljen s referata u Uredu za razmatranje žalbi 1. Juna 2018. Članak Državni sud je Draganu Vukajloviću, osumnjičenom za primanje dara ili drugih koristi, odredio mjeru zabrane vršenja jednog referata pri Uredu za razmatranje žalbi.
Hapšenje zbog sumnje na nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Lukavac 31. Maja 2018. Članak Tarik Arapčić, zastupnik u Parlamentu Feredacije BiH, i Mirsad Jeraković, direktor Doma zdravlja u Lukavcu, uhapšeni su danas po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom zapošljavanju u lukavačkom Domu zdravlja.
SDB Srbije “nije imao veze s ratnim zbivanjima u BiH” 31. Maja 2018. Članak Odbrana Franka Simatovića Frenkija tvrdila je pred sudom u Haagu da Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije u proljeće 1992. godine “nije imala nikakve veze” s ratnim zbivanjima u Doboju i drugim opštinama u BiH koje su tada preuzele srpske snage.
Azri Bašić potvrđena 14-godišnja kazna zatvora 31. Maja 2018. Članak Apelaciono odjeljenje Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Azri Bašić, bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente.
Sarajevo obilježilo Dan bijelih traka porukom mira (VIDEO) 31. Maja 2018. Članak Dan bijelih traka obilježen je u Sarajevu dijeljenjem bijelih traka građanima, u znak sjećanja na nevino stradale civile u Prijedoru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.
Počelo novo suđenje banjalučkim inspektorima 30. Maja 2018. Članak Na početku ponovljenog suđenja banjalučkim inspektorima optuženim za trgovinu narkoticima, došlo je do rasprave optuženog Ognjena Stijaka i sudija banjalučkog Okružnog suda.
Stanišićeva Odbrana: Komandant “Crvenih beretki” bio oficir policije, a ne SDB-a Srbije 30. Maja 2018. Članak Odbrana Jovice Stanišića dokazivala je pred sudom u Haagu da je Radojica Božović, komandant “Crvenih beretki” u Doboju u proljeće 1992., bio oficir Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a ne Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije.