Vijesti


Ratko Mladić traži izuzeće troje sudija zbog “pristrasnosti” 13. Juna 2018. Članak Odbrana bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je izuzeće troje sudije iz žalbenog postupka navodeći da su pristrasni zbog ranijih odluka koje su donijeli u Haagu.
Ponovno odgođeno suđenje za Srebrenicu u Beogradu 12. Juna 2018. Članak Prvo suđenje za zločine u Srebrenici koje se odvija u Beogradu odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih.
Stanišić i Simatović: Užasi u ratnoj Srebrenici 12. Juna 2018. Članak Ponovljeni haški proces protiv bivših čelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, optuženim za progon Bošnjaka u BiH, nastavljen je iskazom zaštićene svjedokinje o zločinima nad civilima nakon napada srpskih snaga u Istočnoj Bosni.
Favoriziranje firmi u postupku javnih nabavki 12. Juna 2018. Članak Kriterij “dosadašnja saradnja” je bio skriveni faktor koji je favorizirao neke firme na javnim pozivima, izjavio je svjedok Muhamed Šadić pred Kantonalnim sudom u Tuzli, na suđenju za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik.
Bivši komandir Granične policije tužio državu zbog nezakonitog otkaza 12. Juna 2018. Članak Emir Dudo, nekadašnji komandir Granične policije koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, podnio je tužbu zbog nezakonitog otkaza.
Tužilaštvo najavljuje žalbu na presudu bivšim čelnicima GRAS-a 12. Juna 2018. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu najavilo je da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu bivšim čelnicima Javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću za zloupotrebu položaja.
Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni krivice 12. Juna 2018. Članak Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je bivše čelnike Javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića krivice za zloupotrebu položaja.
Prigovori na zakonitost posebnih istražnih radnji 11. Juna 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, Odbrane su istakle prigovor na zakonitost naredbi za provođenje posebnih istražnih radnji, dok Državno tužilaštvo ove navode smatra neosnovanim.
Potvrđena nova optužnica u predmetu “Kurir” 11. Juna 2018. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je novu optužnicu protiv Ismeta Hamzića, Mirsade Alić, Pere Vukovića, Zaima Spahovića, Tanje Jović i Milene Rajić zbog nelegalnih radnji kojima su izdejstvovali nezakonite presude pred Općinskim sudom Sarajevo.
Otkrivena grobnica na području Trnova 11. Juna 2018. Članak Na području planinskog prevoja Rogoj u općini Trnovo otkrivena je sekundarna masovna grobnica, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).