Vijesti


Amir Haskić ponovo odstranjen iz sudnice 18. Juna 2018. Članak Na suđenju Amiru Haskiću za planiranje odlaska na strano ratište, Državno tužilaštvo je u materijalne dokaze uložilo Zapisnik o otvaranju oduzetih predmeta optuženog.
Sljedeće sedmice završna riječ na suđenju za zločin u Prijedoru 14. Juna 2018. Državno tužilaštvo će naredne sedmice iznijeti završnu riječ na suđenju Radetu Vlasenku, Dragi Končaru i Milanu Krupljaninu za zločine počinjene u Prijedoru.
Stanišićeva Odbrana: Nema dokaza da su “Crvene beretke” bile jedinica SDB-a Srbije 14. Juna 2018. Članak Odbrana Jovice Stanišića osporavala je tvrdnju svjedoka Dejana Anastasijevića da su “Crvene beretke” i paravojska Željka Ražnatovića Arkana bile “borbene jedinice Službe državne bezbjednosti Srbije” tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.
Prijedorske bijele trake utvrđene pravosnažnim haškim presudama 14. Juna 2018. Članak Haški tribunal je u najmanje dvije pravosnažne presude utvrdio da je nesrpsko stanovništvo Prijedora bilo primorano da “u znak lojalnosti srpskim vlastima” izvjesi bijele plahte pred svojim kućama i nosi bijele marame na ruci.
Mediću smanjena kazna zatvora za zločine u Čapljini 14. Juna 2018. Članak Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Odbrane Ivana Medića te mu je zatvorsku kaznu po presudi za zločine nad civilima počinjene u logoru “Dretelj” kod Čapljine smanjilo sa 14 na 12 godina zatvora.
Anastasijević: SDB Srbije ostvarivala Miloševićev plan za nove granice 13. Juna 2018. Članak Beogradski novinar Dejan Anastasijević posvjedočio je u haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija da su “Crvene beretke” i druge formacije pod kontrolom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, na terenu ostvarivale plan Slobodana Miloševića za “uspostavljanje novih granica između republika”.
Presuda za zločine u Tesliću odgođena za 12. juli 13. Juna 2018. Članak Izricanje prvostepene presude petorici optuženih za zločine počinjene na području Teslića, koje je bilo zakazano za četvrtak, prolongirano je za 12. juli, potvrđeno je iz Suda BiH.
Osumnjičeni za zločin na području Prijedora izručen iz Njemačke 13. Juna 2018. Državno tužilaštvo saopćilo je da je Milorad Obradović zvani “Stiven”, osumnjičen za ratni zločin počinjen na području Prijedora, izručen iz Njemačke u BiH.
SNSD Prijedor traži sankcije za organizatore Dana bijelih traka 13. Juna 2018. Članak Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Prijedor tražio je na redovnoj sjednici Skupštine Prijedora da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.
Suđenje Šešeljevim radikalima ustupljeno Srbiji 13. Juna 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu – pravni nasljednik Haškog tribunala – odlučio je da predmet protiv Petra Jojića i Vjerica Radete, zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) optuženih za nepoštivanje suda, ustupi Srbiji.