Vijesti


Za posao u Elektrodistribuciji novac i članska karta SDA 11. Juna 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je optuženom Ramizu Karavdiću predao kovertu sa 16.000 maraka koje je dobio od inspektora.
Vukašinović traži naknadu štete zbog kućnog pritvora 11. Juna 2018. Članak Ilija Vukašinović tužio je BiH zbog duševne boli koju je pretrpio tokom 199 dana provedenih u kućnom pritvoru za vrijeme trajanja postupka u kojem je oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Rogatice.
Optuženik iz predmeta “Pravda” tužio BiH 11. Juna 2018. Članak Zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH Sead Hadžić tužio je državu i tražio da mu se isplati iznos od 6.461 konvertibilne marke (KM) na ime plaće koju nije primao za vrijeme provedeno u pritvoru u akciji “Pravda”.
Naredne sedmice počinje novo suđenje za genocid u Srebrenici 8. Juna 2018. Članak U Državnom sudu za narednu sedmicu je zakazan početak suđenja Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću, bivšim pripadnicima Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) po optužnici za genocid u Srebrenici.
Sud BiH obustavio postupak zbog smrti Gvozdena Lukića 8. Juna 2018. Članak Državni sud je donio rješenje kojim se postupak protiv Gvozdena Lukića, optuženog za zločine počinjene 1992. na području Milića i Vlasenice, obustavlja zbog njegove smrti.
Britanija otvara istragu nakon BIRN-ovog istraživanja o izvozu oružja 8. Juna 2018. Članak Britanski parlamentarni odbor zatražio je dokumente povezane s pošiljkom 30 miliona bosanskohercegovačkih metaka Saudijskoj Arabiji, koja je isporučena nakon što je zvanični London propustio upozoriti BiH da ima sumnje u vezi s ovim dogovorom.
Roman Billa Clintona govori o fiktivnoj ženi ubojici iz BiH 7. Juna 2018. Članak Glavni lik u prvom romanu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona predstavlja fiktivna žena ubojica iz Bosne i Hercegovine.
Bivši direktor Službe za zapošljavanje u Tuzli uvjetno osuđen 7. Juna 2018. Članak Općinski sud u Tuzli osudio je bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsu Berbića na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.
Preminuo haški osuđenik Dragan Nikolić Jenki 7. Juna 2018. Članak Haški osuđenik i bivši upravnik logora Sušica Dragan Nikolić zvani Jenki preminuo je u Vlasenici te je sahranjen u ovom gradu.
Cariniku dvije godine zatvora za primanje dara 7. Juna 2018. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda djelimično je uvažilo žalbu branioca službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Šefkija Dacića te mu zbog primanja dara i drugih oblika koristi smanjilo kaznu sa tri na dvije godine zatvora.