Članak

Bivši komandir Granične policije tužio državu zbog nezakonitog otkaza

12. Juna 2018.13:08
Emir Dudo, nekadašnji komandir Granične policije koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, podnio je tužbu zbog nezakonitog otkaza.

Dudin advokat Adi Bahtović je na pripremnom ročištu pred Državnim sudom rekao da je tužba posljedica disciplinskog postupka koji je vodila Granična policija. Tužba, kako je pojašnjeno, podignuta je protiv Ministarstva sigurnosti, Granične policije i Vijeća ministara.

Kako je naveo Bahtović, u tom postupku Dudo je proglašen odgovornim za težu povredu discipline koja se odnosi na otuđenje automobilskih guma sa službenog vozila.

Uporedo s tim postupkom, pokrenut je i krivični pred Sudom BiH, koji je završio oslobađajućom presudom.

“Ovaj postupak se vodi po pravilima parničnog. Tužitelj želi dokazati da je disciplinski postupak proveden na njegovu štetu i pogrešno utvrđeno činjenično stanje”, kazao je Bahtović.

Dudo namjerava dokazati, prema njegovom advokatu, da je nevin i pobiti rješenje Granične policije koje je “nezakonito i nepravilno”.

Pomoćnik pravobranioca BiH Fahreta Delić je rekla da je tokom krivičnog postupka promijenjena kvalifikacija djela.

“Bez obzira na odluku suda, tužena smatra da djelo koje je počinio tužitelj obuhvata razna nedopuštena ponašanja, što je dovelo do povrede službene dužnosti”, kazala je Delić.

Tužitelj Dudo je negirao te navode.

Apelaciono vijeće Suda BiH je komandira Granične policije Emira Dudu u februaru ove godine oslobodilo krivice za zloupotrebu položaja zbog otuđenja automobilskih guma sa službenog vozila. Dudo je oslobođen krivice da je krajem 2016. godine u jedan autoservis u Foči dovezao službeno vozilo Golf 7 i naredio radnicima da s tog automobila skinu nove gume s felgama te da ih namontiraju na Golf 6 u vlasništvu njegovog oca.

Prvostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju šest mjeseci i zabrana obavljanja funkcije komandira Granične policije u trajanju dvije godine. Međutim, ova presuda je ukinuta i postupak je obnovljen.

Postupak po tužbi zbog otkaza zakazan je za 11. oktobar.

 

Elameri Škrgić Mikulić