Vijest

Potpisan memorandum o preuzimanju podataka iz haških presuda

30. Januara 2024.16:46
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) potpisali su memorandum o saradnji kojim se precizira preuzimanje podataka iz pravosnažnih osuđujućih presuda za državljane BiH koje su izrekli međunarodni sudovi u Hagu.
Potpisivanje memoranduma. Foto: BIRN BiH

Davor Bunoza, ministar pravde BiH, pojasnio je da je cilj memoranduma pravna regulacija načina preuzimanja evidencije haških presuda te njeno dostavljanje nadležnim tijelima u BiH. Podsjetio je da neko ko je osuđen za ratne zločine pred sudovima u BiH ima upisanu takvu presudu u krivičnoj evidenciji, dok nema neko ko je za isto osuđen u Hagu.

Ministar Bunoza je kazao kako se nada da se to pitanje rješava danas, te da su sva tijela u BiH dužna sarađivati s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom.

“Ne postoji neko objašnjenje zašto smo čekali toliko godina, ali mogu reći da sam u ovih godinu dana, koliko sam bio ministar, tri puta se sastao s predstavnicima MMKS-a i insistirao da se ovo pitanje riješi. Jedno od prioriteta koje BiH mora na svom putu ka Europskoj uniji učiniti, a po mom mišljenju zapravo i najvažniji prioritet, jeste stvaranje pomirenja među građanima BiH i ja se nadam da je ovo jedan mali korak ka tome”, naveo je Bunoza.

Abubacarr Tambadou, sekretar MMKS-a je naveo da njegovo prisustvo potpisivanju ovog memoranduma označava značajno poglavlje u procesu pozivanja na odgovornost.

“Ovaj memorandum o razumijevanju osigurat će da oni koji počine najteže zločine prema međunarodnom pravu snose posljedice svog djelovanja i poslije odsluženja zatvorske kazne, i da će ih posljedice njihovih činova pratiti tokom cijelog života, gdje god oni bili”, kazao je Tambadou te dodao da je krajnji cilj postizanje pomirenja u BiH.

On je pojasnio da sa Srbijom već imaju radni dogovor i da u tom slučaju nije bilo potrebe da se sklapa formalni memorandum. Dodao je da su razmijenjena pisma i presude su već slali u Srbiju zbog unosa u krivičnu evidenciju te zemlje, kao i da takvog dogovora još uvijek nemaju sa Hrvatskom.

Aida Trepanić