Vijesti


Optužnica zbog prijetnje smrću banjalučkom sudiji 30. Augusta 2018. Članak Republičko tužilaštvo u Banjaluci podiglo je dvije optužnice zbog prijetnji ubistvom i pokušaja podmićivanja policajca.
Peto iskopavanje u potrazi za ubijenima iz Zecova 30. Augusta 2018. Članak Institut za nestale osobe (INO) drugi dan vrši iskopavanja u potrazi za masovnom grobnicom s posmrtnim ostacima žena i djece ubijenih u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine.
Pravnici bez jasnog stava o Šešeljevom zahtjevu za žalbu 29. Augusta 2018. Članak Pravni eksperti nemaju jedinstven stav o tome da li bi Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) trebao prihvatiti zahtjev Vojislava Šešelja da mu se dozvoli žalba na presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.
U subotu Konferencija o medijima i terorizmu 29. Augusta 2018. Članak Misija OSCE-a u BiH organizuje Konferenciju “Mediji i terorizam”, na kojoj će se analizirati trenutno stanje u ovoj oblasti te razmatrati pitanje da li je današnje izvještavanje o terorizmu i borba protiv nasilnog ekstremizma u skladu s ljudskim pravima.
Šešelj zatražio pravo žalbe na osuđujuću presudu 28. Augusta 2018. Članak Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zatražio da mu se dozvoli da uloži žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.
Markale – Praznina i tišina pred sarajevskom tržnicom 28. Augusta 2018. Članak Polaganjem cvijeća, učenjem molitvi i minutom šutnje obilježena je 23. godišnjica zločina počinjenog na ulazu u Gradsku tržnicu u Sarajevu, gdje su poginule 43 osobe, među kojima i troje djece.
Kordić i ostali: Prekinuto preslušavanje presretnutih razgovora 27. Augusta 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, prekinuto je preslušavanje presretnutih razgovora između optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića dok ih Državno tužilaštvo ne poreda po tačkama optužnice.
Sljedeće sedmice presude za zločine u Ljubuškom, Vogošći i Kladnju 24. Augusta 2018. Članak U posljednjoj sedmici augusta pred Sudom BiH će biti izrečene tri presude i to sedmorici optuženih za zločine počinjene u Ljubuškom, Jovanu Tintoru za progon u Vogošći i Kahri Vejzoviću, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.
Stanišić i Simatović: Odbrana osporava iseljavanje Hrvata pod pritiskom JNA 23. Augusta 2018. Članak Branioci Jovice Stanišića i Franka Simatovića dokazivali su pred sudom u Haagu da se u jesen 1991. godine Hrvati nisu iselili iz Iloka pod pritiskom Jugoslovenske narodne armije (JNA), a svjedok Optužbe Stipan Kraljević ostao je pri iskazu da jesu.
Sutra počinje suđenje Radomiru Šušnjaru 23. Augusta 2018. Članak Pred Sudom BiH sutra će početi suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada.