Članak

Peto iskopavanje u potrazi za ubijenima iz Zecova

30. Avgusta 2018.13:43
Institut za nestale osobe (INO) drugi dan vrši iskopavanja u potrazi za masovnom grobnicom s posmrtnim ostacima žena i djece ubijenih u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine.

This post is also available in: English (English)

“Na ovom lokalitetu već peti put tragamo za masovnom grobnicom. Ovdje bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci 29 ubijenih mještana Zecova. Ubijeni su u periodu od 1992. godine, a riječ je o ženama i djeci”, navela je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.

Ona je dodala da će se danas tragati za posmrtnim ostacima, a ukoliko se pokaže potreba, potraga će se nastaviti i narednih dana.

Više od 20 godina Fikret Bačić traga za posmrtnim ostacima supruge, djece, majke te drugih članova porodice ubijenih u julu 1992. u Zecovima.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Bačić je istakao kako Tužilaštvo BiH i državne institucije pokušavaju pronaći tijela ubijenih jer je to jedan od krunskih dokaza u postupku protiv optuženih za zločine počinjene u Zecovima.

“Navodno je jedan od optuženika za zločine u Zecovima rekao negdje – znači, nije direktno rekao organima istrage – da se dio tijela nalazi ispod dalekovoda u Bačićima… Ta priča je došla do Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva, i oni žele provjeriti tu njegovu priču”, kazao je Bačić, potvrdivši da se radi o preminulom optuženom Zdravku Antoniću.

Ove navode BIRN BiH nije mogao potvrditi u Institutu za nestale osobe.

Bačić je napomenuo i da je, poznavajući taj teren, “bio ubijeđen od samog početka da tu nema ništa”.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, Antonić, koji je preminuo ranije ove godine, bio je optužen zajedno s Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

U optužnici stoji da su Dušan Milunić, Radomir Stojnić i Radovan Četić 28. jula 1992. godine, nakon što su izvršena ubistva 32 žene i djece u zaseoku Gradina, naložili pripadnicima vojno-policijskih snaga da izvrše uklanjanje tijela ubijenih i tako osigurali prikrivanje tragova zločina.

Tokom svjedočenja u vlastitu korist, optuženi Dušan Milunić je negirao da ima saznanja gdje se nalazi više od 30 tijela žena i djece porodice Bačić. Također je negirao da je naredio asanaciju terena.

“Pronalazak tijela ubijenih članova porodica u Zecovima bi za porodice bilo jako važno, jer oni sve godine žive u neizvjesnosti i u iščekivanju”, rekla je za BIRN BiH predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor” Seida Karabašić.

Suđenje Miluniću i ostalima počelo je u aprilu 2015. godine, a u toku je izvođenje dokaza Odbrane.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)