Vijesti


Kritike NSRS-u zbog neosporivih činjenica o Srebrenici 16. Augusta 2018. Članak Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) smatra da potez Narodne skupštine Republike Srpske o odbacivanju ili izmjeni Izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, direktno podriva proces pomirenja i uspostavu vladavine zakona u Bosni i Hercegovini.
Potvrđena treća optužnica protiv Eseda Radeljaša 16. Augusta 2018. Članak Sarajevski Općinski sud potvrdio je optužnicu koja Eseda, Amru i Admira Radeljaša tereti za davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a ljekare Opće bolnice “Prim.
Ustavni sud odbacio apelaciju Indire Kamerić 16. Augusta 2018. Članak Ustavni sud je odbacio kao neosnovanu apelaciju Indire Kamerić, koja je pred Državnim sudom osuđena na četiri godine zatvora za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu.
Optuženom iz predmeta “Pravda” dosuđeno blizu 4.000 maraka 16. Augusta 2018. Članak Državni sud donio je presudu kojom je odlučeno da zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH Seadu Hadžiću djelimično bude isplaćen iznos na ime plaće koju nije primao za vrijeme provedeno u pritvoru nakon hapšenja u akciji “Pravda”.
Tužilac Božo Mihajlović u ponedjeljak se izjašnjava o krivnji 16. Augusta 2018. Članak Božo Mihajlović, bivši zamjenik glavnog tužioca Državnog tužilaštva, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u službi, u ponedjeljak, 20. augusta izjasnit će se o krivnji.
Konačna presuda Radovanu Karadžiću u decembru 15. Augusta 2018. Članak Međunarodni sud u Haagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rečeno je na današnjoj raspravi o stanju u postupku.
Sporazum za pokušaj krijumčarenja oružja u Austriju 15. Augusta 2018. Članak Safet Hasikić, kojeg optužnica tereti za neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, sporazumno je priznao krivnju i pristao na kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora.
Nova optužnica za zločine u Vlasenici 15. Augusta 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radeta Garića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992 i 1995. godine.
Sutra novi konkurs za glavnog tužioca 15. Augusta 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) raspisat će sutra novi konkurs za prijavu kandidata za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.
Dodik zatražio novu Komisiju o Srebrenici 14. Augusta 2018. Članak Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Narodne skupštine da zauzme jedinstven stav kojim će odbaciti Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.