Vijesti


Mladićev mural dokaz glorificiranja optuženih za ratne zločine 3. Septembra 2018. Članak Mural u čast bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću podignut na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik, prema stručnjacima i povratnicima, pokazuje da suočavanje s prošlošću “nije ni započelo”.
“Mediji i terorizam” – profesionalnošću se boriti protiv senzacija 1. Septembra 2018. Članak Prilikom izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu potrebno je povesti računa o pružanju jasnih i objektivnih informacija, kako mediji ne bi postali propagatori narativa terorista, jedan je od zaključaka panela o izvještavanju o terorizmu u online, štampanim i elektronskim medijima.
Vještak Tužilaštva nije imao naredbu za postupanje 31. Augusta 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebu položaja u Geodetskoj upravi Republike Srpske, sudija Pane Gavrić odbio je da se saslušaju vještaci Zoran Galić i Dara Obradović, jer nisu dobili naredbu za vještačenje tužioca Gorana Glamočanina.
Sud BiH od Tužilaštva traži informaciju o prijetnjama sudijama 31. Augusta 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine uputio je dopis Državnom tužilaštvu povodom prijetnji smrću koje su u julu i augustu upućene predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, te drugim sudijama i rukovodiocima pravosudnih institucija na državnom nivou.
Naredne sedmice obnovljeno suđenje Oriću i Muhiću 31. Augusta 2018. Članak Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene u okolici Srebrenice, počet će u ponedjeljak, 3. septembra pred Apelacionim vijećem Suda BiH.
Osam prijava na zadnji dan konkursa za glavnog tužioca 31. Augusta 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je do zadnjeg dana konkursa za poziciju glavnog tužioca Državnog tužilaštva zaprimilo osam prijava, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kahro Vejzović oslobođen krivice za zločine u Stuparima 31. Augusta 2018. Članak Sud BiH je bivšeg policajca Kahru Vejzovića oslobodio optužbi da je u Stuparima kod Kladnja mučio muškarce srpske nacionalnosti.
Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici 31. Augusta 2018. Članak Državni sud je potvrdio optužnicu kojom je Rade Garić optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. i 1995.
Počelo suđenje Maksimu Božiću i Edinu Hastoru za terorizam 30. Augusta 2018. Članak Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje Maksimu Božiću i Edinu Hastoru za planiranje i pripremanje terorističkog napada.
Republički zavod “greškom” objavio da kupuje Daciju 30. Augusta 2018. Članak Republički zavod za geološka istraživanja odlučio je nakon upita Balkanske istraživačke mreže o kupovini motornog vozila Dacia Duster da izmijeni tendersku dokumentaciju, navodeći da su greškom objavili tender u kojem se navodi traženi tip i model automobila.