Članak

Sutra počinje suđenje Radomiru Šušnjaru

23. Augusta 2018.09:31
Pred Sudom BiH sutra će početi suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada.

This post is also available in: English

Suđenje Šušnjaru je trebalo početi 16. augusta ove godine, ali je, kako je to saopćeno iz Suda BiH, odgođeno zbog bolesti jednog od članova Sudskog vijeća.

Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, njihovom pljačkanju i zatvaranju u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je ta kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su iz vatrenog oružja pucali na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.
Šušnjaru je dodijeljen novi branilac po službenoj dužnosti – advokat Dejan Bogdanović iz Bijeljine – kome nisu poznati razlozi odgađanja početka suđenja.

“Meni je na dva dana ranije stigla obavijest od strane sudije Enide Hadžiomerović, koja je predsjednik Vijeća, u kome je rečeno da se ročište odgađa, a da ću o novom biti naknadno obaviješten”, kazao je Bogdanović.

Advokat Slaviša Prodanović, prethodni Šušnjarov branilac, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je da je otkazao saradnju zbog loše komunikacije sa optuženim i njegovom porodicom.

“Nisam mogao da nađem komunikaciju s njim i porodicom, jer je to jako ozbiljan predmet, a oni to jako neozbiljno shvataju sve, i ja sam im otkazao punomoć”, istakao je Prodanović.

Ajla Gežo


This post is also available in: English