Vijesti


Žalbeno vijeće u predmetu Ratka Mladića promijenjeno zbog percepcije pristrasnosti 5. Septembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) prihvatio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti.
Doktor primao mito od 50 do 500 KM 4. Septembra 2018. Članak Republičko tužilaštvo RS-a je protiv doktora Vladimira Janjića iz Gradiške  podiglo optužnicu zbog primanja mita.
Svjedokinja ocijenila tenderski kriterij diskriminatorskim 4. Septembra 2018. Članak Kriterij “dosadašnja saradnja” je diskriminatoran i nije mogao biti korišten u procesu izbora najpovoljnije ponude, izjavila je nekadašnja direktorica Agencije za javne nabavke Dženita Fočo na suđenju za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik.
Norveška preuzima istragu protiv Krkića, prijavljenog i za finansiranje terorizma 4. Septembra 2018. Članak Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) održali su sastanak s norveškim timom istražilaca u vezi s vođenjem krivičnog postupka protiv Zikrije Krkića.
Vojniku za veličanje Ratka Mladića kazna “ukora” 4. Septembra 2018. Članak Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) Đorđe Tojčić kažnjen je “ukorom” nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog veličanja Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.
Prijetnje od svjedoka dobija Orić i njegova braniteljica 3. Septembra 2018. Članak Advokatica Lejla Čović kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su u proteklih šest mjeseci ona i njen klijent Naser Orić dobili više prijetnji od svjedoka Tužilaštva BiH koji je prijetio tužiocu Miroslavu Janjiću.
Inspektor se žali da su mu narušena ljudska prava 3. Septembra 2018. Članak Policijski inspektor Ognjen Stijak kojem se u Okružnom sudu Banjaluka sudi za trgovinu drogama, rekao je da su mu ugrožena ljudska prava i da se žalio Uredu Ombudsmena u BiH.
Tužilac Miroslav Janjić dobio prijetnje smrću 3. Septembra 2018. Članak Tužilac Državnog tužilaštva Miroslav Janjić dobio je prijetnje smrću koje su upućene njemu i članovima njegove porodice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Svjedok tvrdi da je tužiocu Begiću smješteno 3. Septembra 2018. Članak Policijski službenik iz Bihaća Ibrahim Hadžić posvjedočio je kako mu je tužilac Idriz Begić kazao da mu je Salkan Džakulić “smjestio”, dok je svjedoku, kako je rekao, Džakulić kasnije i sam rekao da je “povalio” Begića.
Za problem zapošljavanja čuo u kabinetu optuženog 3. Septembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao da je u kabinetu izvršnog direktora “Elektrodistribucije” Eseda Džananovića čuo da postoji problem oko zapošljavanja.