Članak

Stanišić i Simatović: Odbrana osporava iseljavanje Hrvata pod pritiskom JNA

23. Augusta 2018.18:34
Branioci Jovice Stanišića i Franka Simatovića dokazivali su pred sudom u Haagu da se u jesen 1991. godine Hrvati nisu iselili iz Iloka pod pritiskom Jugoslovenske narodne armije (JNA), a svjedok Optužbe Stipan Kraljević ostao je pri iskazu da jesu.

U jučerašnjem glavnom iskazu Kraljević je izjavio da su Hrvati sredinom oktobra 1991. bili primorani da odu iz Iloka zbog ultimatuma JNA da će, “bez ikakvog razloga”, taj grad “sravniti sa zemljom” ako ne položi oružje.

Stanišićev branilac Ian Edwards je tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja pitao svjedoka da li je 8. oktobra 1991. godine Zbor narodne garde (ZNG) iz Iloka uništio jedan tenk JNA.

“Jedan pripadnik ZNG-a je iz ručnog bacača uništio tenk”, potvrdio je Kraljević.

Na konstataciju branioca da je ZNG bio “angažovan u akcijama protiv JNA”, svjedok je, međutim, odgovorio: “Ne, nego u odbrani Hrvatske.”

Upitan kako je ZNG sprovodio tu odbranu, Kraljević je uzvratio kontrapitanjem: “Šta je radila JNA, koja je bila isključivo srpska, na području Hrvatske?”

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač je sugerisao da je JNA bila jedina legalna vojna sila u tada još postojećoj Jugoslaviji i da je zakonito djelovala u Hrvatskoj.

Na sugestiju advokata Bakrača da je ZNG bio nelegalna, paravojna formacija, Kraljević je rekao da su se vlasti u Iloku “držale hrvatskog zakona”.

Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su kao protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Zločine su, prema optužnici, činile jedinice SDB-a “Crvene beretke”, Arkanova garda i druge paravojne jedinice.

Ponovljeni haški proces protiv Stanišića i Simatovića biće nastavljen 5. septembra.

Iskaz će, kao svjedok, dati “predstavnik jedne države”, najavio je danas tužilac Douglas Stringer.

Radoša Milutinović