Vijesti


Dudaković i ostali: Hasan Ružnić izručen BiH 22. Augusta 2018. Članak Hasan Ružnić, osumnjičeni u predmetu protiv Atifa Dudakovića i još 16 osoba za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95”, izručen je pravosuđu BiH, potvrdili su u Državnom tužilaštvu.
Obilježena godišnjica zločina na Korićanskim stijenama 22. Augusta 2018. Članak Bacanjem 224 ruže u ponor Korićanskih stijena u znak sjećanja na ubijene te odavanjem počasti stradalima, obilježena je 26. godišnjica zločina na ovom lokalitetu na planini Vlašić.
Jovica Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji do januara 22. Augusta 2018. Članak Međunarodni sud u Haagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara 2019.
Stanišić i Simatović: Hrvati bili primorani da napuste Ilok 22. Augusta 2018. Članak Haški proces protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija nastavljen je nakon ljetne pauze svjedočenjem Stipana Kraljevića, koji je izjavio da su Hrvati u jesen 1991. godine bili primorani da odu iz Iloka zbog ultimatuma Jugoslovenske narodne armije (JNA) da će taj grad “sravniti sa zemljom”.
Adamović: Mihajlovićev postupak nije krenuo fer i pravično 20. Augusta 2018. Članak Bivši zamjenik glavnog tužioca Državnog tužilaštva Božo Mihajlović odbio se izjasniti o krivnji za nesavjestan rad u službi, a njegov branilac Vlado Adamović je istakao da u ovom slučaju postupak od početka nije krenuo fer i pravično.
Sud konstatovao da Božo Mihajlović negira krivnju 20. Augusta 2018. Članak Nakon što je bivši zamjenik glavnog tužioca Državnog tužilaštva Božo Mihajlović odbio da se izjasni o krivnji, Državni sud je konstatovao da se izjašnjava da nije kriv za nesavjestan rad u službi.
Za posao u Domu zdravlja iznos od 20.000 maraka 20. Augusta 2018. Članak Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima izjavila je da joj je optuženi Safet Bibić rekao kako za posao u Javnoj ustanovi Dom zdravlja treba dati iznos od 20.000 konvertibilnih maraka (KM).
Policija zatvorila kamp za vojne vježbe (VIDEO) 17. Augusta 2018. Članak Srbijanska policija zatvorila je kamp na planini Zlatibor koji su organizirali ratni veterani na kojem su maloljetnici dobijali vojnu obuku.
Sljedeće sedmice početak suđenja za zločin u Čemernom 17. Augusta 2018. Članak Naredne sedmice pred Državnim sudom trebalo bi početi suđenje dvanaestorici optuženih za zločin počinjen u Čemernom.
Haška Skype komunikacija “pomoć i podrška” optuženicima 17. Augusta 2018. Članak Nakon što je Međunarodni sud u Haagu najavio da će uskoro pritvorenicima biti omogućeno da sa porodicom razgovoraju preko Skype-a, advokati Radovana Karadžića i Ratka Mladića tvrde da će im mogućnost da vide članove porodice mnogo značiti.