Vijesti


Kurir: Suđenje odgođeno zbog nedolaska branioca 11. Septembra 2018. Članak Suđenje Ismetu Hamziću i sedmero ostalih koji se terete za nezakonitu uknjižbu nekretnina, odgođeno je zbog nedolaska Vlade Adamovića, branioca optužene Mirsade Alić.
Razgovori s Amirom Zukićem o Esedu Džananoviću 10. Septembra 2018. Članak Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima rekao da je tokom razgovora s Amirom Zukićem dva puta spomenut Esed Džananović, koji se u tom periodu nalazio u pritvoru.
Uhapšen bivši zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH 10. Septembra 2018. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Izeta Nizama, bivšeg zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima, zbog sumnje da je učestvovao u organiziranom i privrednom kriminalu i korupciji.
Predsjednik Meron se izuzeo iz odluke o Mladićevom Vijeću 10. Septembra 2018. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Theodor Meron izuzeo se iz procesa odlučivanja po žalbi Haškog tužilaštva na odluku da se iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključe troje sudija.
Sljedeće sedmice presude za zločine u Srebrenici, Rogatici i Brčkom 7. Septembra 2018. Naredne sedmice će pred Sudom BiH biti izrečene tri presude i to za ratne zločine počinjene u Brčkom, Srebrenici i Bratuncu, te Rogatici.
Optuženi policajci zbog nestanka donjeg veša ubijenog Dragičevića 7. Septembra 2018. Članak Protiv dvojice policijaca, krim-tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, za koje se sumnja da su izgubili donji veš ubijenog Davida Dragičevića, Okružno javno tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu.
Haški tužioci žele preispitivanje odluke o izmjeni Mladićevog Vijeća 7. Septembra 2018. Haško tužilaštvo zatražilo je od Mehanizma za međunarodne tribunale da osnuje tročlano Vijeće, čiji bi zadatak bio da utvrdi posljedice odluke sudije Jean Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.
Advokati u USK-u zbog duga bojkotuju suđenja po službenoj dužnosti 7. Septembra 2018. Članak Zbog velikih dugovanja sudova u Unsko-sanskom kantonu (USK) članovima Regionalne advokatske komore Bihać za pružanje usluge odbrane po službenoj dužnosti, advokati na ovom području su obustavili svoje usluge.
Silajdžić o optužbama za BIRN BiH: Osmišljenim projektom relativiziraju već izrečene presude 6. Septembra 2018. Članak Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je od Policijske stanice (PS) Trebinje dostavljen izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” i “zločin protiv čovječnosti”. Tim povodom, Silajdžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je ovdje radi o dobro osmišljenom i […]
Macura: “Nisam htio da izazovem strah, status je bio ironija” 6. Septembra 2018. Članak U Okružnom sudu u Banjaluci optuženi Milan Macura, kojeg Republičko tužilaštvo RS-a tereti za terorizam zbog njegove poruke na Instagram profilu, kazao je da je sporni status objavio pod svojim imenom i prezimenom, i “nisam htio da izazovem strah, već je to bila moja šala, ironija i satira”. Tokom svjedočenja on je ispričao da je pacifista koji […]