Vijesti


Advokati optuženih specijalaca zatražili oslobađanje branjenika 18. Septembra 2018. Članak Advokati suspendovanih specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i jednog civila, koji su optuženi zbog pljačke 617.000 maraka, zatražili su od Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne oslobađajuće presude.
Nakon 14 godina u Guantanamu: “Gore mi je sada u Srbiji” 18. Septembra 2018. Članak Bivši pritvorenik zatvora u Guantanamu Mansur Adajfi plaši se da će ga vlasti u Srbiji, koje optužuje za dvogodišnji loš tretman, izbaciti iz stana i deportovati.
U oktobru BIRN-ova konferencija o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina 18. Septembra 2018. Članak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) organizator je regionalne konferencije “Nakon MKSJ-a: Regionalna saradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji”, koja će se održati 3. i 4. oktobra u Sarajevu.
Presuda Lijanovićima i ostalima 16. oktobra 18. Septembra 2018. Članak Nakon što su zastupnici optuženih firmi na suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još devet osoba koje se terete za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, zatražili da njihovi klijenti budu oslobođeni, izricanje prvostepene presude je zakazano za 16. oktobar.
Naredne sedmice presuda za silovanje u Višegradu 14. Septembra 2018. Članak Sud BiH će u srijedu, 19. septembra, izreći nepravosnažnu presudu Vuku Ratkoviću za silovanje počinjeno u Višegradu.
Počeli radovi na bihaćkom Đačkom domu 14. Septembra 2018. Članak U cilju osiguranja humanijeg smještaja za više hiljada ljudi, ovog mjeseca započeli su radovi na sanaciji bivšeg Đačkog doma, gdje je smješten najveći broj migranata koji borave u Bihaću.
Hapšenje u Gradačcu zbog organizovanja terorističke grupe 13. Septembra 2018. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona uhapsili su na području Gradačca, u sklopu predmeta “Damask”, osobu koja se sumnjiči za organizovanje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
Odbijen zahtjev za preispitivanje odluke o izmjeni Mladićevog Vijeća 13. Septembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev Haškog tužilaštva da preispita odluku sudije Jean-Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.
Raspisana potjernica za nepravosnažno osuđenim Dragomirom Kezunovićem 13. Septembra 2018. Članak Državni sud raspisao je potjernicu za Dragomirom Kezunovićem, kojem je određen pritvor nakon izricanja nepravosnažne presude u julu ove godine, kada je osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Tesliću.
Čaušević smatrao da ga ruše prvi saradnici 13. Septembra 2018. Članak Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću rekao da se 2012. pristalo na vansudsko poravnanje sa štamparijom “Glas Srpske – Grafika” nakon što se dvije godine “vukao” taj predmet.