Članak

Advokati u USK-u zbog duga bojkotuju suđenja po službenoj dužnosti

7. Septembra 2018.12:31
Zbog velikih dugovanja sudova u Unsko-sanskom kantonu (USK) članovima Regionalne advokatske komore Bihać za pružanje usluge odbrane po službenoj dužnosti, advokati na ovom području su obustavili svoje usluge.

Početkom naredne sedmice trebao bi se održati sastanak na kojem će se pokušati pronaći rješenje novonastale situacije, a do tada se odgađaju ročišta u predmetima gdje su postavljeni advokati po službenoj dužnosti.

Ilijas Midžić, predsjednik Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Bihać, čijih je 40-ak advokata angažovano po službenoj dužnosti, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su se branioci po službenoj dužnosti odlučili na ovaj korak jer se dugovanja prema njima godinama gomilaju.

“Isplate za usluge koje pružamo neredovne su godinama unazad. Prošle godine Vladu smo na to upozorili kada smo i donijeli odluku o obustavi rada. Nju smo nakon pregovaračkog sastanka o daljem toku isplate stavili u fazu mirovanja. Poslije toga ništa se nije desilo osim pojedinih pokušaja da se mi na neki način obeštetimo, zbog čega smo u junu ove godine ponovo održali skupštinu i obavijestili nadležne o našim problemima”, rekao je Midžić.

U međuvremenu, Vlada USK-a je krajem augusta uplatila 250.000 KM, odnosno dug iz 2016., ali advokati ne odustaju od potraživanja iz 2017. godine. Ukupan dug za prošlu i tekuću godinu iznosi oko 1.100.000 KM.

Od Kantonalnog suda Bihać i općinskih sudova u USK-u, kao i Vlade kantona, zatraženo je da odmah poduzmu mjere da se izmire obaveze prema advokatima.

“Ministarstvo pravosuđa i finansija, skupa s Vladom kantona i Regionalnom advokatskom komorom, nastojat će u narednih nekoliko dana riješiti ovaj problem. U utorak smo planirali održati zajednički sastanak i pokušat ćemo naći kompromisno rješenje”, kazao je Nikola Findrik, ministar pravde u Vladi USK-a.

Advokati su istakli da će istrajati u svojim zahtjevima.

“Naše kolege su ustrajne u tome. Oni obavještavaju sudije u svakom pojedinačnom predmetu. Jednostavno, mi smo se odlučili na ovaj korak, pa neka se gospoda sabere i pronađe novac za 2017. godinu”, rekao je Midžić.

 

Dženita Duraković