Članak

Macura: “Nisam htio da izazovem strah, status je bio ironija”

6. Septembra 2018.17:17

U Okružnom sudu u Banjaluci optuženi Milan Macura, kojeg Republičko tužilaštvo RS-a tereti za terorizam zbog njegove poruke na Instagram profilu, kazao je da je sporni status objavio pod svojim imenom i prezimenom, i “nisam htio da izazovem strah, već je to bila moja šala, ironija i satira”.

Tokom svjedočenja on je ispričao da je pacifista koji voli da se šali i druži, te da nikada ni sa kim nije imao sukob, niti je ikad počinio krivično djelo.

“Tokom rata, sa porodicom sam izbjegao iz Zagreba u Banjaluku, koju doživljavam kao svoj grad. Bio sam upisao ekonomski fakultet, ali sam se ispisao sa treće godine jer me roditelji nisu mogli finansirati. Poslije toga prekvalifikovao sam se za zubnog tehničara i sada se tim bavim”, rekao je Macura.

On je istakao i da se bavi boldi-bildingom, te da slabo izlazli u kafanu i nikada ne pije alkohol. Kazao je da voli satirične filmove i serije, kao što su Crni Gruja, Alo, Alo! i Nadrealisti, i da su njegovi statusi na Instagramu pisani satiričnim tonom po ugledu na njih.

“U tom statusu sam kopirao izjave iz naših filmova i serija, kako bih kritički ukazao na neke probleme. Većini omladine mojih godina se ne sviđa taj ‘Zimzograd’ koji se dešava u Banjaluci”, naglasio je Macura.

Dodao je da nije imao namjeru nikog povrijediti ni preplašiti, ali i da je poslije objavljenog statusa dobio samo pozitivne komentare, a objava je imala i 47 “lajkova”.

“Nikada nisam držao neko oružje u ruci, a lov smatram užasnim. U statusu sam napisao da tražim 150 kilograma eksploziva, a to je isto kao i da sam napisao 1.500. Nemoguće je da jedan čovek može ponijeti toliko eksploziva, ta količina vam je ravna težini jednog većeg automobila”, pojašnjavao je svoj status Macura.

Rekao je da nikad nije rukovao eksplozivom, a sve što zna o tome potiče iz američkih filmova. Zatim je istakao da u njegovom statusu ima rečenica: “Slušajte me pažljivo, po meni će se zvati škole…”, koju glumac Nikola Kojo izgovara u seriji Crni Gruja, a za druge rečenice rekao je da potiču iz kultne predstave Radovan Treći.

Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milana Macure zbog terorizma, a ovo je ujedno i prva optužnica za ovo krivično djelo u RS-u. Macura je optužen zbog poruke u vezi s manifestacijom “Zimzograd” koju je ostavio na svom Instragram profilu.

U poruci, između ostalog, on navodi da je idealan materijal za samoubicu i traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh “Zimzograd”.

Sa svjedočenjem Macure završen je dokazni postupak u ovom slučaju i završne riječi zakazane su za 5. oktobar.

 

Goran Obradović