Članak

Silajdžić o optužbama za BIRN BiH: Osmišljenim projektom relativiziraju već izrečene presude

6. Septembra 2018.17:27

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je od Policijske stanice (PS) Trebinje dostavljen izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” i “zločin protiv čovječnosti”.

Tim povodom, Silajdžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je ovdje radi o dobro osmišljenom i finansiranom projektu čiji je cilj relativiziranje već izrečenih presuda.

“Riječ je o trećem ili četvrtom pokušaju ove vrste, a krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti. Ovo bi trebalo pomoći onima koji su počeli zagovarati prekrajanje granica na Balkanu”, kazao je Silajdžić za BIRN BiH.

Istina i činjenice u optužbama koje dolaze iz PS-a Trebinje ne igraju nikakvu ulogu, smatra Silajdžić.

“Baš kao iz Himmlerovog priručnika za medijske strategije. Nije im jednostavno. Treba održavati u suštini jedan fašistički projekat naočigled cijelog svijeta”, zaključio je Silajdžić.

Prema navodima Jovane Cvijetić, glasnogovornice Policijske uprave (PU) Trebinje, Silajdžić se prijavom PS-a Trebinje “sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”.

Inače, Silajdžić je, kao član Stranke demokratske akcije (SDA), za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.–1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.–1995.).

    Admir Muslimović