Vijesti


Odbijen zahtjev za preispitivanje odluke o izmjeni Mladićevog Vijeća 13. Septembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev Haškog tužilaštva da preispita odluku sudije Jean-Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.
Raspisana potjernica za nepravosnažno osuđenim Dragomirom Kezunovićem 13. Septembra 2018. Članak Državni sud raspisao je potjernicu za Dragomirom Kezunovićem, kojem je određen pritvor nakon izricanja nepravosnažne presude u julu ove godine, kada je osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Tesliću.
Čaušević smatrao da ga ruše prvi saradnici 13. Septembra 2018. Članak Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću rekao da se 2012. pristalo na vansudsko poravnanje sa štamparijom “Glas Srpske – Grafika” nakon što se dvije godine “vukao” taj predmet.
Migranti svakodnevno pješače opasnim šumskim stazama do Hrvatske (VIDEO) 13. Septembra 2018. Članak Gorska služba spašavanja Bihać objavila je snimak na kome se može vidjeti kako desetine migranata nepristupačnim i uskim šumskim stazama pješače prema Hrvatskoj, a na tom terenu su spasioci već imali dvije intervencije.
Potvrđena optužnica za zločine u Tesliću 12. Septembra 2018. Članak Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića, nekadašnjih policijskih službenika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, za zločin protiv čovječnosti počinjen u ovom gradu.
Tužilaštvo želi pritvor za osumnjičenog za napad na novinara 11. Septembra 2018. Članak Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je da se bokseru Marku Čoliću odredi jednomjesečni pritvor, dok je njegov advokat Gordan Jovišević zatražio da se Čolić, koji se sumnjiči da je pretukao novinara Vladimira Kovačevića, pusti na slobodu.
Mladićeva Odbrana protiv preispitivanja odluke o novim sudijama 11. Septembra 2018. Članak Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbije zahtjev Haškog tužilaštva prema kojem bi tročlano vijeće preispitivalo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Mladiću isključi troje sudija.
Monitoring “Accounta”: Pogrešno provode javne nabavke, pa novcem građana plaćaju greške 11. Septembra 2018. Članak Rezultati monitoringa javnih nabavki u Bosni i Hercegovini koji je provoden u okviru projekta “Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ‘Account’”, predstavljeni su u Tuzli.
Rudnik platio 395.000 KM za carine, koje firma nije dala državi 11. Septembra 2018. Članak Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik, vještak ekonomske struke je kazao da je ponuda “Shell-Elektrona” za nabavku dizel-goriva bila manja od ponude “Junuzović kopexa” za preko 630.000 konvertibilnih maraka (KM).
Počelo suđenje tužiocu Boži Mihajloviću 11. Septembra 2018. Članak Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje Boži Mihajloviću, bivšem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH optuženom za nesavjestan rad u službi.