Vijesti


Saznanja o intervenciji za posao u “Elektrodistribuciji Tuzla” 6. Septembra 2018. Članak Na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u “Elektroprivredi”, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je rekao da je čuo kako je postojala intervencija za prijem kandidata u radni odnos u tuzlansku poslovnicu “Elektrodistribucije”.
Tužilaštvu BiH podnesena prijava protiv Harisa Silajdžića zbog ratnih zločina 6. Septembra 2018. Članak Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od Policijske stanice Trebinje dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv H.
Prioritetno rješavati prijetnje i napade na nosioce pravosudnih funkcija 6. Septembra 2018. Članak Zahtjev da nadležna tužilaštva i policijske agencije, u okvirima svojih nadležnosti i kapaciteta, prioritetno rješavaju slučajeve prijetnji i napada na nosioce pravosudnih funkcija, jedan je od zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojen povodom učestalih napada u posljednje vrijeme.
Dokazi o razgovorima tužilaca o kvalifikaciji djela 5. Septembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, Odbrana je među materijalnim dokazima uložila revizorski izvještaj koji je rađen u ovoj instituciji tokom 2014. godine.
Zdravlje migranata u Krajini će se pogoršati zbog lošeg smještaja 5. Septembra 2018. Članak Zdravstveno stanje migranata u Unsko-sanskom kantonu vjerovatno će se pogoršati ukoliko vlasti u BiH uskoro ne naprave migracioni centar u ovom dijelu države, jedan je od zaključaka sastanka zdravstvenih ustanova i vlasti kantona sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbjeglice i Svjetske zdravstvene organizacije.
Preminuo optuženi Aleksandar Petrović 5. Septembra 2018. Članak Aleksandar Petrović, optuženi za zločine počinjene u Kotor-Varoši, preminuo je krajem prošle sedmice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Senad Kreho.
“Predstavnik države” na suđenju Stanišiću i Simatoviću iza zatvorenih vrata 5. Septembra 2018. Članak Ponovljeno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je u Haagu iza zatvorenih vrata.
Kritike na račun sudije Antonettija zbog promjene Mladićevog vijeća 5. Septembra 2018. Članak Predstavnici udruženja žrtava i stručnjaci kritizirali su odluku sudije Jean-Claude Antonettija da promijeni troje članova žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, dok je Odbrana pozdravila odluku kao “pravednu”.
Haški tužioci se protive Šešeljevom zahtjevu za žalbu 5. Septembra 2018. Članak Tužioci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zatražili su da se odbije zahtjev Vojislava Šešelja da mu se omogući podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.
Podignuta optužnica za zločine u Foči 5. Septembra 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Slobodana Ćurčića, nastanjenog u Crnoj Gori, koja ga tereti za zločine počinjene na području Foče nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.