Vijesti


Džananoviću nije bilo potrebno stranačko lobiranje 24. Septembra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je rekao da je Esed Džananović zatražio podršku Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Centar za imenovanje na poziciju izvršnog direktora “Elektrodistribucije”.
Međuljudski odnosi usporavaju rad u borbi protiv terorizma 21. Septembra 2018. Članak Prema izvještaju State Departmenta, Bosna i Hercegovina je nastavila borbu protiv terorizma u 2017. godini, no veliki izazov predstavljaju zakonodavstvo, blage kazne koje se izriču za ova djela, kao i nedostatak saradnje među policijskim agencijama.
Naredne sedmice izricanje presude za pomaganje u genocidu 21. Septembra 2018. Članak Državni sud će sljedeće sedmice izreći pravosnažnu presudu Ostoji Stanišiću, optuženom za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici.
Tužioci žele preispitivanje odluke o izmjeni Vijeća na Mladićevom suđenju 20. Septembra 2018. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da preispita odluku kojom je sudija Joseph Chiondo Masanche odbio zahtjev da se imenuje vijeće koje bi provjerilo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.
Odgođeno saslušanje prvog svjedoka na suđenju za terorizam 20. Septembra 2018. Članak Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada odgođeno je kako ne bi došlo do kršenja prava na odbranu Maksima Božića zbog bolesti njegovog branioca.
Svjedok se žalio na zapošljavanje na iftaru sa Kukićem 20. Septembra 2018. Članak Bivši federalni poslanik i direktor tuzlanske podružnice “Elektrodistribucije” Mahir Nurkanović kazao je svjedočeći na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u “Elektroprivredi” da je imao moralne dileme da zaposli osobu iz drugog kantona.
Edukacija mladih kao borba protiv radikalizma i ekstremizma 20. Septembra 2018. Članak Edukacija i rad s mladima ključni je segment prevencije radikalizma u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na konferenciji “Uloga lokalne zajednice u prevenciji nasilnog ekstremizma”, koju je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).
Odgođeno suđenje Kemalu Čauševiću 20. Septembra 2018. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska na ročište svjedoka i vještaka Tužilaštva BiH.
U krugu kasarne na Zmajevcu pronađeni posmrtni ostaci 19. Septembra 2018. Članak Na području Općine Stari Grad u Sarajevu, u krugu kasarne na Zmajevcu danas su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, kazala je Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.
Sud želi zakonsko regulisanje medijskog izvještavanja o krivičnim predmetima 19. Septembra 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine – zbog, kako je navedeno, sve učestalijih neprofesionalnih izvještaja medija o predmetima koji se vode pred ovom ustanovom – oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je zatraženo zakonsko regulisanje medijskog izvještavanja u vezi s krivičnim postupcima.