Članak

Migranti svakodnevno pješače opasnim šumskim stazama do Hrvatske (VIDEO)

13. Septembra 2018.11:12
Gorska služba spašavanja Bihać objavila je snimak na kome se može vidjeti kako desetine migranata nepristupačnim i uskim šumskim stazama pješače prema Hrvatskoj, a na tom terenu su spasioci već imali dvije intervencije.

U Službi se pribojavaju da će s dolaskom jeseni i zime migranti biti u opasnosti.

“Mi se ne bavimo ilegalnim ili legalnim prelascima. To nas ne zanima, nas zanimaju isključivo ljudski životi”, kaže Ermin Lipović, načelnik Službe.

Prema posljednjim podacima nadležnih, u Bihaću se nalazi između 3.000 i 3.500 migranata. U Gorskoj službi kažu da migranti nerijetko biraju opasne puteve preko planine Plješevice.

“Brinemo se za sigurnost života ljudi i imovine, pa tako i migranata koji borave na ovim prostorima jer radi se o desetinama migranata koji svakodnevno pokušavaju prijeći granicu samo na području Plješevice. Šta je sa Bugarom, Lohovskim brdima i graničnim područjima u Velikoj Kladuši?”, ističe Lipović i objašnjava da Gorska služba spašavanja u Bihaću ima 13 spasilaca volontera.

“Imali smo nekoliko akcija, ali ovo sad što se dešava jeste alarmantno jer veliki broj migranata pokušava da prijeđe granicu preko Plješevice. Zato smo uradili nekoliko videosnimaka da ukažemo na problem. Poznavajući teren, s dolaskom jeseni i zimskih dana imat ćemo više spašavanja, više potražnih aktivnosti, a mi nismo baš ni toliko opremljeni niti imamo ljudskih resursa da možemo odgovoriti tom zadatku”, kaže Lipović i dodaje kako s lošijim vremenom očekuju više povreda migranata.

BIRN BiH je nedavno objavio priču o iskustvima migranata koji dolaze u BiH. Možete je pogledati na ovom linku.

    Dženita Duraković