Članak

Raspisana potjernica za nepravosnažno osuđenim Dragomirom Kezunovićem

13. Septembra 2018.14:41
Državni sud raspisao je potjernicu za Dragomirom Kezunovićem, kojem je određen pritvor nakon izricanja nepravosnažne presude u julu ove godine, kada je osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Tesliću.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH su potvrdili Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH (BIRN BiH) da je Sud 20. jula “donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice prema optuženom”.

“Optuženi Dragomir Kezunović nastanjen je u Novom Sadu, Republika Srbija. Tokom predmetnog krivičnog postupka Tužilaštvo BiH nije predlagalo da se, u odnosu na optuženog Kezunovića, odrede mjere zabrane ili mjera pritvora jer je optuženi redovno dolazio na nastavke glavnih pretresa”, navedeno je ranije ove godine iz Suda BiH.

Nepravosnažnom presudom od 12. jula ove godine, zajedno s Kezunovićem, i Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka proglašeni su krivima po optužbi da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Sudsko vijeće je prilikom obrazlaganja presude navelo da je za Gavranovića, Devića i Šljuku van razumne sumnje utvrdilo da su počinili djelo pucajući u civile s drugim osobama, a za Kezunovića nije utvrđeno da je pucao, ali da jeste bio u blizini i “doprinio ubistvu 28 civila”.

Izricanju presude optuženi Kezunović nije prisustvovao, a tom prilikom je doneseno rješenje da mu se određuje pritvor.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English