Članak

Počeli radovi na bihaćkom Đačkom domu

14. Septembra 2018.14:58
U cilju osiguranja humanijeg smještaja za više hiljada ljudi, ovog mjeseca započeli su radovi na sanaciji bivšeg Đačkog doma, gdje je smješten najveći broj migranata koji borave u Bihaću.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je pritisak na međunarodne organizacije i institucije vlasti u BiH donekle urodio plodom jer su radovi na sanaciji Đačkog doma već počeli.

“Migranti su tu i ja sam insistirao i kod međunarodnih organizacija i kod Evropske komisije i kod Ministarstva sigurnosti da im se, ako su već tu, makar stvore adekvatni uvjeti boravka. Sanacija objekta ne znači da će on biti azilantski centar jer niko osim Gradskog vijeća ne može dati dozvolu da se imovina Grada nekome ustupi”, rekao je Fazlić.

Prema gradonačelniku, Evropska komisija obezbijedit će preko milion maraka u svrhu renoviranja Đačkog doma, a Međunarodna organizacije za migracije (IOM) će implementirati projekat.

“Insistirao sam da sve što se radi bude i kvalitetno”, kazao je Fazlić.

Međunarodna organizacija za migracije pozvala je građevinare da dostave ponude za izvođenje radova na vanjskom i unutrašnjem uređenju objekta. Prvi lot, kako je rečeno BIRN-u BiH, sastoji se od unutrašnjih i vanjskih građevinskih radova na Domu, a drugi lot podrazumijeva kanalizacione radove.

Otvaranje ponuda planirano je nakon 25. septembra.

“Uradit će se krov, zaštitna ograda, stolarija, unutrašnja ‘nabaca’, obezbijeđena voda i kanalizacija, grijanje. Tako da bi migranti, dok su ovdje, imali bolje uslove boravka. Na kraju krajeva, oni neće ostati tu vječno a objekat će biti saniran”, kazao je Fazlić.

Prema dostupnim podacima, na području Unsko-sanskog kantona (USK) nalazi se preko 3.000 migranata.

Dženita Duraković