Članak

Advokati optuženih specijalaca zatražili oslobađanje branjenika

18. Septembra 2018.16:39
Advokati suspendovanih specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i jednog civila, koji su optuženi zbog pljačke 617.000 maraka, zatražili su od Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne oslobađajuće presude.

Za pljačku 617.000 maraka “Unicredit” banke iz vozila “Sector securityja” na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine sudi se suspendovanim policajcima Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te civilu Olegu Bandi.

U februaru ove godine Vrhovni sud Republike Srpske je ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda Banjaluka kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora, te postupak vratio na novo suđenje.

Nakon toga su im kazne smanjene i ukupno su dobili 40 godina zatvora.

Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 10 godina i šest mjeseci, a Banda na ukupno osam i po godina zatvora.

Advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje brane Malića, Paraša i Bandu, rekle su da su dokazi Republičkog tužilaštva pribavljeni na nezakonit način. Ukazale su i na propuste tokom uviđaja, dokumentovanja dokaza, odnosa Sudskog vijeća prema Odbrani, ali i u pogledu nadležnosti suda.

“Ova žalba i nova presuda mogu napraviti rez u sudskoj praksi. Krajnje je vrijeme da se tužiocu ne tolerišu nezakonitosti koje se čine tokom postupka”, istakla je Ivanovićeva.

Tokom iznošenja žalbe, Ivanovićeva je spomenula i slučaj nestanka donjeg veša ubijenog mladića Davida Dragičevića, zbog čega je i podignuta otpužica protiv dvojice krim-tehničara.

“Da poštujemo odredbe zakona, svi dokazi bi se čuvali u posebnoj prostoriji i ne bismo došli u ovu situaciju. Tražimo da se poštuje zakon, ništa drugo. Nema više starih vremena, pa da vjerujemo institucijama policije ili tužilaštva“, naglasila je Ivanovićeva.

Advokatica Jasminka Jovišević je istakla da je Sudsko vijeće Okružnog suda bilo uvrijeđeno nakon što im je ukinuta presuda, te da se to odrazilo na torturu prema odbrani i optuženim.

“To upućuje na riječi našeg kolege ‘Ja znam da si ti ubio svoju ženu, ali te moram osloboditi jer nemam kvalitetne dokaze’. Tako i vi morate osloboditi ove ljude”, pojasnila je Joviševićeva.

Ona je i predložila da se optuženim ukine pritvor.

Ovom prijedlogu pridružila se i Popovićeva advokatica Aleksandra Miletić. Ona je pojasnila da ne postoji nijedan materijalni dokaz koji njenog branjenika dovodi u vezu s ovim slučajem.

Republički tužilac Živana Bajić je samo kratko rekla da ostaje kod prijedloga da se žalbe Odbrane odbiju kao neosnovane i da se potvrdi prethodna presuda.

Vrhovni sud RS-a će odluku donijeti naknadno.

 

Goran Obradović