Članak

U oktobru BIRN-ova konferencija o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina

18. Septembra 2018.13:29
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) organizator je regionalne konferencije “Nakon MKSJ-a: Regionalna saradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji”, koja će se održati 3. i 4. oktobra u Sarajevu.

Konferencija je dio šireg BIRN-ovog programa tranzicione pravde – regionalne inicijative koja ima za cilj da unaprijedi razumijevanje opšte javnosti o tranzicionoj pravdi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Program je podržan od Ministarstva vanjskih poslova Holandije, Fondacije “Konrad Adenauer” i Evropske komisije.

Dvodnevna konferencija ima za cilj otvaranje direktnog i konstruktivnog dijaloga o temama regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, univerzalne jurisdikcije, učešća žrtava i reparacije, prava na istinu i nestalih osoba, odnosa s javnošću i arhive, kao i tranzicione pravde izvan sudnice.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici nacionalnih vlasti, stručnjaci iz ove oblasti i predstavnici civilnog društva i medija.

Dvadeset godina nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji i godinu dana nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) – odgovornost, istina i pravda i dalje deluju mnogo više kao ideal nego kao stvarnost.

Ova konferencija, organizovana u okviru programa “Balkanska tranziciona pravda”, bavit će se regionalnom saradnjom po pitanju procesuiranja ratnih zločina i traženja nestalih osoba, učešćem žrtava i ulogom arhiva, umjetnosti, medija i muzeja u procesu suočavanja s prošlošću.

Učesnice i učesnici iz organizacija civilnog društva, stručnjaci, kao i predstavnice i predstavnici institucija, univerziteta i medija pokušat će dati odgovore na pitanje koliko daleko smo od pomirenja i šta još možemo uraditi u korist regionalnog dijaloga i borbe protiv nekažnjivosti na ovim prostorima.

Zaključci formirani tokom konferencije će ostati zabilježeni u vidu prijedloga javne politike koji će biti korišten kako bi se dalje uticalo na predstavnice i predstavnike država regiona i Evropske unije, s osnovnim ciljem da se tranziciona pravda nametne kao jedan od stubova EU pregovora.

Konferencija će biti otvorena za medije, istraživače, pravnike i studente. Ovom prilikom, ukoliko ste zainteresovani za učešće, BIRN vas poziva da se prijavite na ovom linku.

    Admir Muslimović