Suđenje

Pudar: Bivšem direktoru BHANSA-e nepoznati predočeni nalog i račun

7. Februara 2024.16:05
Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), bivši direktor ove institucije izjavio je da mu nije poznat predočeni nalog za putovanje na njegovo ime iz 2014., kao ni račun firme “Mrkulić“ za navodni smještaj.
Dejan Pudar. Foto: BIRN BiH

Marin Raspudić kazao je da je 2014. postavljen za vršioca dužnosti direktora BHANSA-e, gdje je glavni blagajnik bio optuženi Dejan Pudar. Svjedok je naveo da su u to vrijeme imali puno službenih putovanja, ali je za nalog na njegovo ime, koji mu je predočen, rekao da ga nije popunio.

“Ja vidim da je ovaj nalog nepotpun. Nema ni broja ni godine, nema protokola… Ne vidi se da li se išlo službenim autom, avionom“, rekao je Raspudić, dodajući da bi se na kraju obično potpisivao.

Osim naloga za službeni put u Brisel u periodu od 18. do 21. novembra 2014., svjedoku je predočen i račun firme “Mrkulić“ u iznosu od 1.254 marke za, kako je naveo tužilac Igor Dubak, navodni smještaj. Raspudić je rekao da ni taj dokument nije vidio.

Svjedok je kazao da Pudar nije imao službeni pečat Agencije, te da u to vrijeme nije bila popunjena pozicija šefa Odsjeka za finansije.

Odbranu je interesovalo da li je, kao direktor, preduzeo aktivnosti na kontroli blagajničkog poslovanja, na šta je rekao da su stručne službe obavljale svoje poslove, a njega niko nije bio upozorio na probleme.

“To nije opseg mog posla, jer nisam imao nikakve naznake o problemima u radu blagajne“, kazao je Raspudić.

Braniocu Jasmiru Muratoviću je rekao da ne zna kako je Pudar podizao novac s banke za akontacije.

Optužnica tereti Pudara da je u periodu od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine prisvojio 276. 222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila.

Svjedok Davorin Primorac kazao je da je dužnost vršioca dužnosti direktora BHANSA-e preuzeo u julu 2015. i prilikom primopredaje nije bilo utvrđeno stanje blagajne. Kako je naveo, glavni blagajnik mu je rekao da će to biti “za koji dan”, ali nije riješeno ni u narednom periodu.

“Shvatio sam da nešto nije uredu i odlučio sam da formiram povjerenstvo za inveturu blagajne“, rekao je Primorac, dodajući da je utvrđeno da nedostaje oko 400.000 maraka.

Svjedok je naveo da je Pudar suspendovan i da je protiv njega proveden disciplinski postupak, te podnesene prijave. On je u ime Agencije kazao da postavlja zahtjev za naknadu štete.

Na pitanja branioca Muratovića, Primorac je kazao da je Pudar dobio otkaz, ali je tu odluku poništio Sud BiH i vraćen je na posao. Naveo je da je optuženi zaposlen u BHANSA-i na poziciji pomoćnog blagajnika.

Branioca je interesovalo kako je komisija utvrdila da nedostaje oko 400.000 maraka, a u optužnici se navodi iznos od oko 276.000, ali svjedok to nije znao reći.

Na pitanja o proceduri za podizanje novca za isplatu akontacija, kazao je da se to radi po njegovom nalog. Braniocu je rekao da on potpisuje te naloge a njegovi zamjenici nisu supotpisnici.

Suđenje se nastavlja 14. februara.

Marija Taušan