Vijesti


Tužilaštvo traži produženje mjera zabrane bivšem ministru 16. Februara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja i pronevjeru u službi, čemu se protivila Odbrana.
Strah i uznemirenost zbog ponašanja tužiteljice Tahmaz-Bukvić 16. Februara 2024. Vijest U disciplinskom postupku svjedok je ispričao kako je trpio strah i uznemirenost radeći kao daktilograf sa sarajevskom kantonalnom tužiteljicom Emelom Tahmaz-Bukvić.
Potvrđena optužnica za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice 16. Februara 2024. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Irfana Mulalića i Ishaka Bilala, koji se terete da su u nekoliko navrata izvršili krivična djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Istraga protiv Debevca se širi zbog poklona i lažnog predstavljanja 15. Februara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proširilo je istragu protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca za još tri djela, navodeći da je došlo do dokaza da je primao poklone od lica koja su imala postupke pred Sudom.
Sud BiH decembar 2023. Sud BiH drugi put vratio optužnicu za zločine u Briševu na doradu 15. Februara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponovo je Državnom sudu dostavilo uređenu optužnicu protiv Veljka Brajića i drugih, koji se terete za zločine počinjene u Briševu kod Prijedora 1992. godine, kada je ubijena 61 osoba, a nekoliko žrtava silovano i seksualno zlostavljano, potvrđeno je za Detektor.
Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice 15. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miloša Lučića, bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Pudar: Zaposlenici BHANSA-e utvrdili nepravilnosti 14. Februara 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), uposlenici ove agencije su naveli da su nakon utvrđivanja stanja blagajne kojom je raspolagao optuženi Dejan Pudar, konstatovali niz nepravilnosti.
Mihajlović: Iz predmeta nedostajali novac i mobitel 14. Februara 2024. Suđenje Na suđenju suspendovanom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričao je kako mu je bio dodijeljen nekadašnji Mihajlovićev predmet iz kojeg su nedostajali novac i mobilni telefon.
Potvrđena optužnica protiv četiri policajca iz Osmaka zbog premlaćivanja maloljetnika 14. Februara 2024. Vijest Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka koji se terete da su, kao službena lica, zloupotrebom ovlaštenja učestvovali u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika, čime su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja“.
VSTV ukinuo disciplinske odluke i naložio vraćanje plate Ružici Jukić 14. Februara 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) razmatrat će ponovo zahtjev Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, za izuzeće članova Disciplinske komisije, nakon što je po odluci Ustavnog suda BiH ukinuta disciplinska sankcija kojom joj je na tri mjeseca bila smanjena plata zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.