Vijest

Kordić Jure i ostali: Potvrđeno 16 godina zatvora za zločine u Mostaru

7. Februara 2024.16:04
Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993., dok su šestorica oslobođena krivnje.
Jure Kordić (desno) sa braniocem Nenadom Gvozdićem, Foto: BIRN BIH

Prvostepenom presudom je Tinjak osuđen na 12 godina, Kordić na tri godine, a Lovriću je izrečena kazna od godinu dana zatvora, dok su Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac oslobođeni optužbe.

“Sud Bosne i Hercegovine je otpremio drugostepenu presudu kojom su odbijene, kao neosnovane, žalba Tužilaštva BiH i žalbe branilaca optuženih Jure Kordića, Dražana Lovrića i Nedžada Tinjaka, te je potvrđena prvostepena presuda od 24.2.2023.”, saopšteno je iz Državnog suda.

Tinjak je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, proglašen krivim po više tačaka za učešće u nezakonitom hapšenju bošnjačkih civila u Mostaru 1993. godine, koji su odvedeni i zatvoreni u logor “Vojno”, kao i za nečovječno postupanje prema njima, te silovanje dvije žene.

Kordić je proglašen krivim po dvije tačke – za učešće u nezakonitom hapšenju i nečovječno postupanje u “Vojnom”, dok mu učešće u ubistvu nije dokazano. Lovrić je osuđen po jednoj tački za nezakonito hapšenje.

Tinjak je oslobođen dijela optužbi, a Sušac, Šikalo, Mihalj, Škobić, Ančić i Golemac svih tačaka optužnice koje su se odnosile na protivpravno zatvaranje, mučenje, nečovječno postupanje i silovanje civila koji su bili zatočeni u nehumanim uslovima u logoru “Vojno” od 1993. do 1994. godine.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo ukidanje prvostepene presude i ponovno suđenje, ili preinačenje na način da se osude šestorica oslobođenih a povećaju kazne za trojicu osuđenih, dok je Odbrana predlagala da se ranija odluka preinači na način da se Kordić, Tinjak i Lovrić oslobode zbog nedostatka dokaza.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2018. a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih – Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić