Vijest

U VSTV-u još nisu spremni za primjenu izmijenjenog zakona

8. Februara 2024.17:03
Aktuelne konkursne procedure za imenovanje više od 100 nosilaca pravosudnih funkcija dovedene su u pitanje zato što još nije formiran Odjel za provođenje postupka po izvještajima, bez čije provjere niko od sudija, tužilaca ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ne može preuzeti funkciju, rečeno je na sjednici Vijeća.
Sjednica VSTV-a BiH u januaru 2024. godine. Foto: BIRN BiH

Demirel Delić iz Odjela za pravna pitanja VSTV-a na sjednici je rekao kako još nemaju popunjen Odjel za provođenje postupka po izvještajima, niti znaju kada će početi sa aktivnostima na njegovom popunjavanju.

“VSTV se više puta obraćao nadležnim institucijama, prije svega Ministarstvu finansija BiH, koje nam mora odobriti finansije, jer imamo 14 novih pozicija koje su sistematizovane, kako bismo mogli provoditi proceduru. Mi smo slali četiri urgencije i dopise, proces traje više od tri mjeseca, nema povratne informacije”, kazao je Delić.

Hajro Pošković, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a, rekao je kako pravosuđe ne može stati s funkcionisanjem.

“Ako imenujemo ljude, stupanje na dužnost je upitno. Moramo razmišljati ne samo o efikasnom nego i o funkcionalnom pravosuđu”, kazao je Pošković.

Mustafa Šabić, član VSTV-a, smatra da je sistem imenovanja do sada jako dobro funkcionisao, ali da sada ne zavisi sve od Vijeća.

“Neki su rokovi koje nije moguće teoretski implementirati. Ja bih bio jako zadovoljan da se ovo do ljeta završi”, rekao je Šabić, koji smatra da se mogu vršiti izbor i imenovanja, a prolongirati stupanje na dužnost.

VSTV je jednoglasno podržao zaključak da se na narednu sjednicu pozovu predsjedavajuća Vijeća ministara, ministri finansija i pravde, kao i predstavnici oba doma Parlamenta BiH, kako bi se s njima razgovaralo o ozbiljnosti ovog problema i načinima na koje se može kompletan proces ubrzati.

Delić je objasnio kako će konkursnu proceduru provoditi Agencija za državnu službu BiH, što će dodatno usporiti prijem novih kandidata u pravosuđu, a nakon što na web stranici VSTV-a budu objavljena rješenja o imenovanjima, osam dana će biti otvoren rok za žalbe.

Primjena novog Zakonu o VSTV-u bi trebala početi 23. marta. Na sjednici VSTV-a je konstatovano kako to nije moguće očekivati, te da će se tražiti nova odgoda do 23. juna, kada bi konkursne procedure trebale biti završene i popunjen Odjel.

Na sjednici je raspravljano o Pravilniku u vezi s izvještavanjem o imovini i interesima Zakona o VSTV-u BiH.

Iz Odjela za pravna pitanja VSTV-a su objasnili da on sadrži dvije tematske cjeline – jedna se odnosi na funkcionalan rad odjela, a druga na vanjsko praćenje, odnosno praćenje putem nezavisnih vanjskih stručnjaka. Pojašnjeno je kako je izmjenama zakona omogućeno angažovanje stranih eksperata, koji će imati zadatak supervizije rada Odjela na četiri godine.

Iz Delegacije Evropske unije i projekta “EU for Justice”, kako je rečeno na sjednici, uputili su komentare na pravilnik s prijedlozima, te su zatražili da budu detaljno analizirani prije usvajanja.

“To bi podrazumijevalo da Vijeće ima obavezu da na ovoj sjednici usvoji Pravilnik, a obaveza dostavljanja izvještaja za nosioce pravosudnih funkcija da do sedmog marta dostave popunjene izvještaje o imovini”, kazao je Delić.

Amila-Mimica Kunosić, članica VSTV-a, rekla je da će VSTV manje pogriješiti ako danas ne usvoji Pravilnik nego da ga odlože za sjednicu 28. februara, za kada je zakazana nova sjednica.

Zaključkom su članovi komisija obavezani da naredne sedmice održe sastanak s predstavnicima EU, te do naredne sjednice pripreme Pravilnik za usvajanje.

Na početku sjednice VSTV-a Biljana Simeunović je predložila da se izvrše provjere da li je neko iz VSTV-a bio involviran u zloupotrebe CMS sistema u Sudu BiH. Vijeće je podržalo njen prijedlog da se dostavi informacija o osobama koje imaju mogućnost pristupa CMS-u iz VSTV-a.

“Moramo znati ko ima pristup CMS-u”, kazala je Simeunović.

Tokom razmatranja ovog prijedloga, sjednica je bila zatvorena za javnost.

Jasmin Begić