Vijesti


Uhapšeno osam osoba za zločine na području Viteza 8. Novembra 2018. Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osam osoba osumnjičenih za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u selima kod Viteza.
Straživuk u pritvoru, tvrdi da se udvarao sudiji 8. Novembra 2018. Članak Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Siniši Straživuku, osumnjičenom za prijetnje sudiji Snježani Kudrić.
Intervencija “odozgo” za posao u Elektrodistribuciji 8. Novembra 2018. Članak Svjedok Kantonalnog tužilaštva je na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ispričao kako mu je rečeno da je postojala intervencija za prijem u radni odnos u tuzlansku poslovnicu “Elektrodistribucije” kandidata Amela Škalje.
U Sarajevu održana konferencija o smanjenju rizika od terorizma 8. Novembra 2018. Članak Sigurnosni izazovi poput terorizma, napada na policajce i migracija mogu se sprečavati samo multidisciplinarnim pristupom raznih institucija, zaključeno je na konferenciji koju su u Sarajevu zajednički organizovali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofski fakultet Univerziteta “Sv.
Švedska firma želi natrag vozilo korišteno za prevoz eksploziva 7. Novembra 2018. Članak Zastupnik švedske rent-a-car agencije “Sixt” iz Malmöa zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da se iz predmeta Osmana Abdel Salama, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem, izuzme vozilo Audi A6 i vrati ga ovoj firmi. Do ročišta, kako je rečeno u sudnici, došlo je nakon odluke Ustavnog suda kojom […]
Počelo suđenje za međunarodnu trgovinu ljudima 7. Novembra 2018. Članak Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i Odbrana počelo je suđenje Elvisu Salčinoviću i još sedam osoba koje se terete za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima i druga djela.
Direktor Centra za socijalni rad u Živinicama optužen za zloupotrebe 7. Novembra 2018. Članak Četrdesetsedmogodišnji Hajrudin Aljić, direktor Centra za socijalni rad u Živinicama, optužen je zbog nezakonitog zapošljavanja jedne socijalne radnice u ovu ustanovu.
Mladić: “Vrijeme provodim u krevetu, u bolovima” 6. Novembra 2018. Članak Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić požalio se na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu na loše zdravstveno stanje.
Karadžić traži komuniciranje preko Skypea od kraja godine 6. Novembra 2018. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Haagu da mu do kraja godine omogući da sa porodicom komunicira preko video-servisa Skype.
Postupak protiv Slavice Injac prenosi se u Banju Luku 6. Novembra 2018. Članak Sud BiH donio je rješenje kojim se vođenje krivičnog postupka protiv Slavice Injac, optužene u predmetu “Bobar banka” zbog organizovanog kriminala, prenosi na Okružni sud u Banjoj Luci.