Članak

Mladić: “Vrijeme provodim u krevetu, u bolovima”

6. Novembra 2018.16:52
Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić požalio se na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu na loše zdravstveno stanje.

Čitajući unaprijed pripremljenu izjavu Mladić je, tokom rasprave o stanju u postupku, rekao da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da ide “na terapije koje me umaraju, a ne liječe me”.

Iz istog razloga, kako je kazao, nije sposoban da se “bavi fizičkim aktivnostima” kao ostali pritvorenici.

“Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima”, rekao je Mladić.

Mladić nije želio da ponavlja detalje o svojoj bolesti i lošoj hrani u sudskom pritvoru, koje je izložio na prošloj statusnoj konferenciji.

“Za više detalja pitajte moje advokate”, kazao je Mladić novopostavljenoj predsjedavajućoj sutkinji Apelacionog vijeća Prisci Nyambe.

Branilac Branko Lukić je najavio da će o tim pitanjima “redovnim putem” obavještavati organe suda, kako ga je posavjetovao sudija Theodor Meron koji je donedavno vodio žalbeni postupak.

Lukić je kazao i da će Mladićeva Odbrana podnijeti odgovor na žalbu haških tužilaca do 14. novembra.

Za razliku od prethodne statusne konferencije kada je u košulji s natpisom “Dole NATO” povišenim glasom pogrdno govorio o Haškom sudu, Mladić se na ovoj statusnoj konferenciji ponašao korektno, odgovarajući samo na pitanja sutkinje Nyambe.

Sutkinja Nyambe iz Zambije postavljena je u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija, izuzeti predsjedavajući Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog “utiska da su pristrasni”.

I nova sutkinja Nyambe je bila članica Vijeća Tribunala koje je Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Nyambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

 

Radoša Milutinović