Vijesti


Umro Vinko Kondić, optužen za zločine u Ključu 2. Novembra 2018. Članak Sud BiH donio je rješenje kojim se obustavlja postupak zbog smrti Vinka Kondića, optuženog za ratni zločin počinjen na području Ključa.
Apelaciono vijeće Mehanizma: Meron u pravu, novi sudija u procesu protiv Karadžića Ivo Rosa 2. Novembra 2018. Članak Američkog sudiju Theodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je Međunarodni sud u Haagu.
Naredne sedmice iznošenje završnih riječi odbrana u više predmeta 2. Novembra 2018. Članak Pred Sudom BiH će sljedeće sedmice odbrane više optuženih na suđenjima za ratne zločine iznijeti završnu riječ.
Ured disciplinskog tužioca traži razrješenje dužnosti sudije iz Banje Luke 2. Novembra 2018. Članak Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Disciplinske komisije zatražio da se sudija Osnovnog suda u Banjaluci Atko Huseinbašić razriješi dužnosti zbog šest disciplinskih prekršaja koji mu se stavljaju na teret.
Novo suđenje specijalcima: Za svjedoke Tužilaštva potrebno pet ročišta 2. Novembra 2018. Članak U Okružnom sudu Banjaluka održano je statusno ročište na ponovljenom suđenju bivšim pripadnicima Specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) optuženim za oružanu pljačku 617.000 konvertibilnih maraka (KM) na auto-putu Banjaluka – Gradiška.
Hrvatska smanjila kaznu Radiću jer ne priznaje udruženi zločinački poduhvat 2. Novembra 2018. Članak Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.
Bez olakšavajućih okolnosti za Eseda Radeljaša i ostale 2. Novembra 2018. Članak Kantonalno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad zatražilo da se Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić poglase krivima za djela koja su im stavljena na teret i da im se za to izreknu zakonom propisane sankcije.
Duraković i ostali: Duplikati policijskih znački nabavljenih iz Srbije 2. Novembra 2018. Članak U nastavku suđenja za zloupotrebe u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) Tuzlanskog kantona (TK), danas je svjedočio Amir Krvavac, suvlasnik firme “Subito”, koji je kazao da su se prilikom nabavki policijskih znački iz Srbije za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) TK-a pojavili duplikati nekoliko znački.
Holandski tužioci nisu utvrdili izvor Praljkovog otrova 2. Novembra 2018. Članak Javno tužilaštvo u Haagu okončalo je istragu o samoubistvu Slobodana Praljka, ali nije moglo utvrditi kako je on došao u posjed cijanida koji je popio prilikom izricanja presude, saopšteno je iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS).
Odgođen početak suđenja Azri Miletić u Općinskom sudu 1. Novembra 2018. Članak Iako je bilo planirano, obnovljeno suđenje sutkinji Suda BiH Azri Miletić koja se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi u sarajevskom Općinskom sudu nije počelo, jer Kantonalno tužilaštvo nije zaprimilo spis s dokazima.