Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici 15. Novembra 2018. Članak Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.
Hrvatska optužila bosanskog Srbina za zlostavljanja u “Manjači” 15. Novembra 2018. Članak Državno odvjetništvo Hrvatske optužilo je bivšeg oficira vojske bosanskih Srba za umiješanost u nasilje nad ratnim zarobljenicima, koji su bili zatočeni u logoru “Manjača” u BiH tokom 1992. godine.
Odbrana traži oslobađajuću presudu za Eseda Radeljaša 15. Novembra 2018. Članak Odbrana Eseda Radeljaša, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti zajedno s još četiri osobe za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, zatražila je da mu Sud izrekne oslobađajuću presudu, tvrdeći da Tužilaštvo nije dokazalo radnje koje se mogu okarakterisati kao radnje izvršenja krivičnog djela.
Suđenje Čauševiću odgođeno zbog nedolaska branioca 15. Novembra 2018. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska njegovog branioca Krstana Simića.
Trezor: Zbog smrtnog slučaja odgođeno suđenje 14. Novembra 2018. Članak Suđenje sedmorki optuženoj za nekoliko razbojništava u predmetu “Trezor” danas je odgođeno zbog smrtnog slučaja u porodici predsjednika sudskog vijeća Snježane Kudrić.
Suđenje odgođeno zbog Božićevog zdravstvenog stanja 14. Novembra 2018. Članak Suđenje za planiranje i pripremanje terorističkog napada odgođeno je zbog nedolaska Maksima Božića, uzrokovanog, kako je rečeno u sudnici, zdravstvenim stanjem optuženog.
Optužnica protiv rukovodilaca Boračke organizacije u Bijeljini 14. Novembra 2018. Članak Bivši rukovodioci bijeljinske Boračke organizacije Mišo Poletan i Niko Kisić optuženi su da su zloupotrebama pri dodjeli novčane pomoći oštetili ovu organizaciju za 18.287 maraka.
Šef obezbjeđenja “Omarske” Željko Mejakić na slobodi od januara 14. Novembra 2018. Članak Željko Mejakić, koji je kao rukovodilac obezbjeđenja logora “Omarska” osuđen na 21 godinu zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, bit će uslovno otpušten iz zatvora 25. januara 2019.
Članovi VSTV-a tvrde da ne žele ušutkati kritike sudije Perića 14. Novembra 2018. Članak Sudija Državnog suda Branko Perić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se još uvijek ne želi detaljnije izjašnjavati o kritikama članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na njegov račun, nakon što je sudija Perić kritikovao njihov odnos prema istragama koje su u toku u Banjoj Luci i Sarajevu.
Sud u Beogradu osudio Milanka Devića za zločin u Ključu 13. Novembra 2018. Članak Viši sud u Beogradu je u utorak prvostepeno osudio Milanka Devića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na sedam godina zatvora zbog ubistva bošnjačkog civila 1992. godine.