Vijesti


Odbrana traži odbijanje nalaza vještaka ekonomske struke 13. Novembra 2018. Članak Na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, Odbrana je navela kako nalaz vještaka ekonomske struke nije utemeljen u zakonu.
Grubeša najavio odgovor na Brammertzov dopis 13. Novembra 2018. Članak Ministar pravde Josip Grubeša najavio je da će odgovoriti glavnom tužiocu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Sergeu Brammertzu nakon dopisa, povodom Rješenja kojim je Marku Radiću dopušten transfer na dalje izdržavanje kazne u Hrvatsku.
Karadžić traži “upoznavanje” sa sudijom Rosom 13. Novembra 2018. Članak Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića pozvala je sudiju Ivu Rosu na statusnu konferenciju 11. decembra i zatražila da se strankama u postupku omogući po pola sata za iznošenje žalbenih navoda.
Suđenje Boži Mihajloviću počelo iznova nakon spajanja optužnica 13. Novembra 2018. Članak Suđenje Boži Mihajloviću, nekadašnjem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH, počelo je iznova nakon spajanja dviju optužnica koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega za nesavjestan rad u službi.
Razgovori o osnivanju firme “Vlamon” 12. Novembra 2018. Članak Državno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, među presretnutim razgovorima prezentovalo one koji se, kako je pojašnjeno, odnose na osnivanje firme “Vlamon”.
Ivo Josipović: Zagrebačka kazna za Radića “neprimjerena” 12. Novembra 2018. Članak Hrvatski pravnik i bivši predsjednik Ivo Josipović kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da odluka Suda u Zagrebu o smanjenju zatvorske kazne za bivšeg oficira Hrvatskog vijeća obrane Marka Radića ne odražava težinu njegovog zločina.
Bihać: Uhapšen Emdžad Galijašević i još četiri osobe 12. Novembra 2018. Članak Pripadnici sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), po nalogu Tužilaštva USK-a lišili su slobode pet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti i krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je u MUP-u.
Naredne sedmice iznošenje završne riječi za zločine u Krajini i Srebrenici 9. Novembra 2018. Članak Naredne sedmice zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu u kojem je Boško Dević, kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za zločine počinjene na području Ključa.
Postupci protiv Bože Mihajlovića spojeni u jedan predmet 9. Novembra 2018. Članak Sud BiH donio je rješenje kojim se postupci protiv nekadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića zbog nesavjesnog rada u službi spajaju u jedan predmet.
Zatražena sredstva za rad na predmetima ratnih zločina 9. Novembra 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pozvalo je relevantna ministarstva finansija da obezbijede novčana sredstva za finansiranje sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina a koji se trenutno finansiraju u okviru paketa IPA pomoći Evropske unije (EU).