Članak

Karadžić traži komuniciranje preko Skypea od kraja godine

6. Novembra 2018.15:38
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Haagu da mu do kraja godine omogući da sa porodicom komunicira preko video-servisa Skype.

This post is also available in: English

U podnesku predsjedniku suda Theodoru Meronu, Karadžić tvrdi da mu sudski Sekretarijat, dvije godine nakon što je to tražio, nije omogućio da komunicira preko Skype-a uprkos obećanjima i zalaganju samog Merona.

“Iako je imao i više od potrebnog vremena, Sekretarijat je zakazao u primjeni tehnologije video-komunikacije u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda, prvenstveno jer je ovo postalo pitanje manjeg prioriteta”, navedeno je u podnesku.

Sekretarijat je, na Karadžićeve dosadašnje zahtjeve, odgovarao da je “pilot projekat” upotrebe video-servisa naišao na bezbjednosne, tehničke i organizacione probleme.

Karadžićev branilac Peter Robinson izrazio je u podnesku zabrinutost da bi s odlaskom sudije Merona s dužnosti predsjednika suda u januaru, dosadašnji napori da se pritvorenicima u Scheveningenu omogući video-komunikacija mogli ostati neuspješni.

Karadžića Haški tribunal je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da Mehanizam, pravni nasljednik Haškog tribunala, pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali će to vjerovatno biti odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

 

Radoša Milutinović


This post is also available in: English