Članak

Direktor Centra za socijalni rad u Živinicama optužen za zloupotrebe

7. Novembra 2018.14:14
Četrdesetsedmogodišnji Hajrudin Aljić, direktor Centra za socijalni rad u Živinicama, optužen je zbog nezakonitog zapošljavanja jedne socijalne radnice u ovu ustanovu.

Optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, kojom se Aljić tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, potvrdio je Općinski sud u Živinicama.

U optužnici je navedeno da je direktor, u periodu od aprila do augusta 2017. godine, postupao suprotno općim aktima Ustanove i zakonu.

“U namjeri da jednoj ženskoj osobi pribavi korist, kako bi je zaposlio na radno mjesto socijalnog radnika, suprotno interesima službe, općim aktima i zakonu, u kontinuitetu je poduzimao niz aktivnosti u cilju njenog zapošljavanja na ovo radno mjesto”, navedeno je u optužnici.

Aljić je, kako stoji u optužnici, ne poštujući propisane procedure, ovu osobu prvo primio u Centar kako bi obavila volonterski staž za socijalnog radnika. Potom je, dalje je navedeno, zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto na kojem nije bila potrebna visoka stručna sprema.

“Aktivnostima koje su poduzete u narednom periodu, ovu osobu je zaposlio na neodređeno vrijeme kao socijalnog radnika i tako zloupotrijebio svoja ovlaštenja”, navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva.

Aljić će se uskoro izjasniti o krivnji.

Samir Karić