Članak

Razgovori o osnivanju firme “Vlamon”

12. Novembra 2018.17:24
Državno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, među presretnutim razgovorima prezentovalo one koji se, kako je pojašnjeno, odnose na osnivanje firme “Vlamon”.

Tako se u presretnutnim razgovorima koje su vodili Josip Kvesić i Vlatka Puljić, govori o društvu za turizam i trgovinu.

Puljić u jednom od razgovora obavještava Kvesića da joj “ne treba ona potvrda”, na šta optuženi odgovara: “Ne treba ti sad, kad bude za direktora, trebat će ti”. Optužena zatim govori da je notarka obavijestila da će papire predati Sudu, a da Kvesić treba da požuri.

“Završili smo račun”, rekla je Puljić u jednom od razgovora.

Ostali razgovori, kako je pojasnio tužilac Kasim Halilčević, se odnose na sačinjavanje ugovara o uzimanju objekta pod zakup, ali i pripremi istog, kao i na dogovore oko posjete Italiji.

“Zvali su me Italijani, u pet da se nađemo, ja i njih dvoje. Pitali su hoćete li biti vas dvojica”, govori Puljić u razgovoru sa Kvesićem, koji je kasnije pita da li se čula sa Borisom te mu odgovara kako joj je rekao da ništa ne potpisuje još. Kvesić na to dodaje da će doći i samo reći jednu rečenicu.

U odnosu na razgovore koji se odnose na put u Veronu, optužena govori kako je pitaju za njihov datum dolaska, da znaju tačno vrijeme, te se sa Kvesićem dogovara da prenese da će tamo biti 16. ujutro.

U sudnici je puštena i komunikacija u kojoj Kvesića poziva osoba koja se predstavila da je iz agencije “Regina dela Pace” i govori da se javlja u “vezi s one četiri putovnice”, na šta je optuženi reagovao i dodao da osoba nije radila u toj agenciji.

“Moja je dužnost bila da ga primim u uredu i vidim šta hoće. Zato sam mu i rekao da dođe u ured”, kaže Kvesić.

U razgovorima koje je Kvesić vodio s Borisom Kordićem se moglo čuti kako ima sastavljen neki primjerak i da bi bilo dobro da ga vidi neki pravnik.

Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme “Vlamon” Puljić optužnica tereti da su zloupotrijebili položaj te prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Prezentovane su i komunikacije u kojima Puljić kaže Kvesiću da joj je došlo nešto sa Suda za nanošenje lakih tjelesnih povreda i ugrožavanje sigurnosti radi davanja izjave u krivičnom predmetu, a optuženi joj odgovara da će je zvati i da mu to donese kako bi vidio.

Braniteljica Jesenka Rešidović je rekla da nijedno djelo koje se spominje u ovom razgovoru u optužnici nije stavljeno na teret Puljićevoj.

“Moja branjenica nije krivično osuđivana ni za jedno djelo, pa niti ovo koje se spominje u razgovorima”, dodala je braniteljica.

Nastavak suđenja je 19. novembra.

 

Haris Rovčanin