Vijesti


Bez evidencije o novcu iz predmeta “Milaković” 20. Novembra 2018. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok Optužbe je rekao da novac iz predmeta “Milorad Milaković” nije bio evidentiran u Sudu BiH.
Kordić i ostali: Zakup u zakupljenom objektu 19. Novembra 2018. Članak Preslušavanjem snimaka razgovora o osnivanju firme, zakupu i preuzimanju objekta nastavljeno je suđenje Borisu Kordiću, Josipu Kvesiću i Vlatki Puljić.
Sudija Milan Blagojević tražio izuzeće disciplinske komisije 19. Novembra 2018. Članak Sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević, kojeg Ured disciplinskog tužioca tereti za više prekršaja, zatražio je izuzeće prvostepene disciplinske komisije jer sumnja u njihovu nepristrasnost.
Nadgledanje Mladićevih telefonskih razgovora 19. Novembra 2018. Članak Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije “Happy”.
Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Zvorniku 19. Novembra 2018. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dušana Spasojevića, koji se sumnjiči za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Zvornika 1992. godine.
Istraga povodom Mladićevog javljanja u televizijsku emisiju 16. Novembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić prekršio neko pravilo javljajući se telefonom iz pritvora u emisiju jedne srbijanske televizije – TV Happy.
Naredne sedmice žalba na oslobađajuću presudu za zločine u Prijedoru 16. Novembra 2018. Članak U utorak, 20. novembra, pred Apelacionim vijećem Suda BiH planirano je iznošenje žalbe na prvostepenu presudu kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice za zločine počinjene na području Prijedora.
Osumnjičeni za ubistvo policajaca u Sarajevu traži prenos predmeta na Sud BiH 16. Novembra 2018. Članak Odbrana Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubistvo dva sarajevska policajca, zatražila je od Tužilaštva BiH preuzimanje predmeta u svoju nadležnost, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nepravilno iskazivanje predmeta ili rad u skladu s etikom 15. Novembra 2018. Članak Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je od Disciplinske komisije da sutkinju tuzlanskog Kantonalnog suda Mersidu Sušić proglasi odgovornom i izrekne joj mjere zbog namjernog davanja lažne ili nedovoljne informacije u vezi s pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.
Hapšenje zbog zločina u Varešu 15. Novembra 2018. Članak Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je na području Čapljine Željka Marića koji je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima Armije BiH (ABiH) na području Vareša 1993. godine.