Suđenje

Istraga protiv Debevca se širi zbog poklona i lažnog predstavljanja

15. Februara 2024.17:17
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proširilo je istragu protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca za još tri djela, navodeći da je došlo do dokaza da je primao poklone od lica koja su imala postupke pred Sudom.

Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Na ročištu održanom povodom prijedloga Tužilaštva za produženje pritvora Debevcu, kao i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, tužiteljica Bojana Jolović najavila je da će biti izvršene provjere i u vezi sa saznanjima o susretima Debevca sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za ubistvo, kao i sa bratom bivšeg ministra Miloša Lučića.

Odbrane su zatražile da se prijedlog Tužilaštva odbije, odnosno odbaci kako zbog procesnih razloga, tako i zbog toga što nisu identifikovani svjedoci ili dokazi na koje bi mogao biti izvršen uticaj.

Tužiteljica je navela da je istraga u odnosu na Debevca proširena na primanje dara za trgovinu uticajem zbog vozila koje mu je poklonio autoservis “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne postupke pred Sudom BiH.

“Izabrao je Polo od 15.500 maraka, da ne privuče pažnju… Ovo vozilo registrovao je na svastiku… Ona je navela da ga nikada nije kupila”, kazala je Jolović.

Dodala je da su prikupljene izjave svjedoka o susretu Debevca sa Zdravkom Mamićem i satu vrijednom više od 15.000 eura koji mu je poklonio. Mamić je pobjegao u BiH nakon što je osuđen u Hrvatskoj.

“Sve se dešava u vrijeme ekstradicionog postupka koji je trajao od 2018. do 2022”, rekla je tužiteljica, dodavši da Tužilaštvo još nije utvrdilo kada se susret u Grudama dogodio, jer je Debevec stavljao oznaku “povjerljivo” na svoja službena putovanja.

Dodala je da je Mamić u okviru istrage izjavio da je odlučio da počasti predsjednika Suda, jer je dobro imati osobu na toj poziciji. Jolović je kazala da za ovo djelo nije relevantno da li je Debevec uticao ili pokušao uticati na nekog od sudija, ali da jeste iskoristio svoj službeni položaj.

Tužilaštvo će, kako je navela Jolović, provjeriti motive susreta Debevca sa Ždralom, u čijoj se kući sastao sa svojom advokaticom, članicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Duškom Bogojević, kao i sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, koji je optužen za zloupotrebu položaja.

Istraga protiv Debevca proširena je i u odnosu na lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova. Vijeće je na zahtjev Odbrane isključilo javnost sa ovog dijela sjednice zbog zaštite intimnog života prvoosumnjičenog i oštećene.

Za ovu tačku u otvorenom dijelu tužiteljica je spominjala osumnjičenog službenika Suda Milisava Pijuka, koji je sa Debevcom sastavljao izvjesne prijave i sa kojim je zajedno išao radi određenog video-nadzora, lažno se predstavljajući kao službenici OSA-e. Prema riječima Jolović, Debevec je želio da ne bude snimljen i tražio je da se određena kamera skine.

Tužiteljica je rekla da je Debevec tražio od Pijuka informacije ko dolazi u Tužilaštvo od predstavnika OSA-e, što mu je on dostavljao. Jolović je kazala da predstoji saslušanje velikog broja svjedoka.

U vezi sa nezakonitim dodjeljivanjem počasnih iskaznica OSA-e, za šta je osumnjičen Mehmedagić, Tužilaštvo je saslušalo Denisa Stojnića, koji je izjavio šta je tadašnji direktor OSA-e tražio od njega da radi, uključujući paljenje vozila i premlaćivanje ljudi.

“Za drugoosumnjičenog ostalo je da se provjere informacije dobijene od dobitnika počasne iskaznice”, rekla je Jolović.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 20. decembra zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenih isprava u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem.

Odbrane su navele da Tužilaštvo nije ispoštovalo propisani rok za podnošenje zahtjeva za produženje pritvora pet dana prije njegovog isteka i da zbog toga prijedlog treba biti odbijen. Osim toga, smatraju da se Tužilaštvo nije žalilo kada je Sud prošli put produžio pritvor za mjesec, a ne dva mjeseca, kako je bilo zatraženo.

Braniteljica Debevca Mirna Avdibegović kazala je da konstantno proširivanje istrage ne može služiti kao opravdanje za produženje pritvora. Ona smatra da je Odbrani neopravdano uskraćeno pravo na uvid u iskaz svjedokinje koja je tri puta saslušana i na osnovu čijeg iskaza je istraga proširena za tri tačke.

Braniteljica je rekla da je Tužilaštvo u januaru došlo do svih saznanja, a da je tek 12. februara proširilo istragu.

“Ne postoji nijedna nova okolnost koja bi opravdala produženje pritvora. Nisu identifikovani svjedoci na koje bi mogao biti izvršen uticaj niti dokazi koji bi mogli biti prikriveni”, kazala je Avdibegović.

Prema njenim riječima, osim svjedokinje, koja ima interes da tereti osumnjičenog, nijedan drugi svjedok nije dao izjavu na način kako je tužiteljica interpretirala. Braniteljica je rekla da i Mamić potvrđuje da je susret u Grudama bio slučajan.

“Čovjek je znao da neće biti izručen. To je Sud odlučio i prije tog susreta”, kazala je Avdibegović.

Dodala je da se i susret sa Ždralom odigrao slučajno, kada je Debevca prijatelj Muhamed Ajanović pozvao da vidi neke pse u dvorištu.

Debevec je rekao da je Tužilaštvo iznijelo niz insinuacija, a da se svjedokinja koja ga tereti njemu sveti za određene privatne stvari.

“To nema nikakve veze sa spolom”, kazao je Debevec.

Osvrnuo se i na telefon koji mu je oduzet nakon hapšenja, navodeći da ga je dao svojoj braniteljici prije nego što je bila donesena naredba za njegovo oduzimanje.

Branilac Nermin Mulalić rekao je da Mehmedagiću nisu na teret stavljene nikakve nove inkriminacije i da nema razloga za produženje pritvora. Napomenuo je da Mehmedagić nije uskratio šifru za telefon koji mu je oduzet.

Prijedlogu Odbrana za određivanje mjera zabrane Tužilaštvo se usprotivilo, a predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić kazao je da će odluka biti donesena vrlo brzo.

Marija Taušan